Kultura

Prihaja 6. Mednarodni festival neodvisnih uprizoritvenih umetnosti PRESTOPI

Kulturno-umetniško društvo Moment vabi na 6. Mednarodni festival neodvisnih uprizoritvenih umetnosti PRESTOPI, ki bo potekam med 12. in 20. majem 2023.

Mednarodni festival neodvisnih uprizoritvenih umetnosti Prestopi v Maribor prinaša kakovostno sodobno neodvisno produkcijo iz tujih in domačih logov. Prve tri edicije so potekale v letih 2010, 2011 in 2012, nato pa ga je KUD Moment po nekajletnem premoru ponovno obudil leta 2019. Od takrat poteka bienalno.

Prihaja kolektiv, ki je na novo izumil gledališče

Letošnji festivalski program desetih predstav je radoveden, zanima ga človek in ljudje v odnosu eden z drugim. V sodelovanju s Festivalom Borštnikovo srečanje bo gostil kolektiv Forced Entertainment iz Velike Britanije. Forced Entertainment je skupina šestih posameznikov, ki pooseblja kolektivnost v ustvarjanju. Ustvarili so nekaj najbolj vznemirljivih in odmevnih gledaliških predstav zadnjih desetletij in veljajo za tiste, ki so na novo izumili gledališče. Njihove podstave so angažirano-politične in osebne.

V sklopu festivala Prestopi in kot preddogodek Borštnikovega srečanja bosta Moment in Festival Borštnikovo srečanje organizirala mini konferenco o gledališkem delu skupine Forced Entertainment. Del nje bosta tudi dve predstavi. Real Magic/Resnična čarovnija, predstava o absurdnem nerazumevanju, prizadevanju in komičnem ponavljanju. Njena resnična čarovnija je, da nas spomni na resnično čarovnijo gledališča in na to, da je nekaj redko takšno, kot se zdi.

In predstava v trajanju (ki jo bodo za naš festival skrajšali na 3 ure) Quizoola!, ki ne samo, da sprašuje, ona odgovarja. Filozofski, trivialni ali globoko osebni odgovori nastopajočih so izmišljeni na licu mesta, vzdušje pa se spreminja od intimnega klepeta do gostilniškega kviza in absurdnega zasliševanja.

Več informacij o festivalo je objavljenih na prestopi.si, obišči pa tudi FB stran Festivala Prestopi/Crossings.

Medse vabijo tudi prostovoljce, ki bi pomagali pri izvedbvi festivala. Rok za prijavo je 21. april.

Moment / AN
Facebook

Sorodni članki

Back to top button