FotoKulturaVideo

KUD Študent je s slavnostnim koncertom proslavil 55 let delovanja

V Dvorani Union je Kulturno umetniško društvo (KUD) Študent Maribor proslavilo 55 let delovanja. Na slavnostnem koncertu so generacije KUD-ovcev pripravile program z več kot 300 nastopajočimi. Različne generacije so pele, plesale svobodni ples in seveda zaplesale folkloro.

Generacije KUD-a Študent vsakih 5 let poskrbijo za nepozaben koncert, da proslavijo leta svojega obstoja. Letos so proslavljali že 55 let, in sicer s slavnostnim koncertom v Unionski dvorani. Zbrale so se generacije folklornih skupin in zborovskih zasedb KUD-a Študent, plesne skupine Point, Nero in Magra ter Vokalna skupina Urban.

Več kot 5000 nastopov, več kot 6000 članov …

Ni presenečenje, da so KUD-ovci skupno imeli več kot 6000 članov, obiskali več kot 50 držav sveta in skupaj imeli več kot 5000 nastopov. Društvo namreč deluje že od leta 1964. Od samih začetkov sta še vedno aktivna Akademski pevski zbor (APZ) Maribor in Akademska folklorna skupina (AFS) Študent. APZ Maribor ima zgodovino, polno dosežkov, tako v Sloveniji kot v tujini, AFS Študent pa je ena izmed najpopularnejših folklornih skupin v Sloveniji in skrbi za ohranitev slovenskega folklornega ljudskega izročila.

Poleg njiju so zaplesale in zapele še starejše generacije folklornikov in pevcev, zapela je tudi Vokalna skupina Urban, moderen ples pa so zaplesale plesne skupine Point, Nero in Magra. Vse plesne skupine so bile sicer v preteklosti del KUD-a Študent. Že desetletja jih vodi koreografinja Minka Veselič Kološa, ki je pred kratkim prejela tudi najvišje priznanje Zveze kulturnih društev (ZKD) in postala njena častna članica.

afs študent, apz maribor, afs, apz, kud, unionska dvorana, moderen ples, plesna skupina point, plesna skupina nero, plesna skupina nera, vokalna skupina urban, Minka Veselič Kološa, zkd, sašo kodrič, alenka iskra, saša arsenovič, | Zapele so različne generacije APZ Maribor …
afs študent, apz maribor, afs, apz, kud, unionska dvorana, moderen ples, plesna skupina point, plesna skupina nero, plesna skupina nera, vokalna skupina urban, Minka Veselič Kološa, zkd, sašo kodrič, alenka iskra, saša arsenovič, | … zaplesale različne generacije AFS KUD Študent …
afs študent, apz maribor, afs, apz, kud, unionska dvorana, moderen ples, plesna skupina point, plesna skupina nero, plesna skupina nera, vokalna skupina urban, Minka Veselič Kološa, zkd, sašo kodrič, alenka iskra, saša arsenovič, | … za dodatek pa še plesne skupine zaplesale moderen ples.

  KUD-ovci napolnili tako oder kot dvorano

  Na obletnici delovanja so torej zaplesali in zapeli vsi, od najmlajših, do malo starejših članov oz. bivših članov. Za začetek je obiskovalce sicer pozdravil predsednik KUD Študent Maribor, Sašo Kodrič. Obiskovalce je nagovorila tudi podžupanja, Alenka Iskra, saj je bil častni pokrovitelj dogodka župan Mestne občine Maribor, Saša Arsenovič.

  Nato je več kot 300 nastopajočih poskrbelo za raznovrsten program, ki je vseboval vse, od folklore, do zborovskega petja in svobodnega plesa. Večer pa se je, kot se spodobi, zaključil z združenimi generacijami KUD-a Študent, ki so zapele njihovo himno “Pa lepših fantov na svetu ni”. Množica, ki je štela okoli 500 glav, je zaključno himno veselo zapela skupaj z nastopajočimi.

  KUD Študent, še posebej APZ Maribor in AFS Študent imajo sicer več predstav letno. Že naslednji koncert, ki ga prireja APZ Maribor, Razsvetljenje, si lahko ogledaš v soboto, 7. decembra 2019, v Minoritski cerkvi Maribor. Več informacij pa najdeš tukaj.

   

  Mojca KUPČIČ
  Niko ČASAR
  ikona snemalec Boris OČKERL

  Mojca Kupčič

  Novinarka

  Sorodni članki

  Back to top button