FotoKulturaVideo

Predstava AFS KUD Študent s sodobnimi prvinami

Na oder Slovenskega narodnega gledališča je stopilo več kot 100 ljudi, ki so prikazali zabavno predstavo o življenju pri reki in pod njo. Folklorni ples se je združil z izraznim, kar je ustvarilo zanimivo kombinacijo.

Akademska folklorna skupina (AFS) KUD Študent je pripravila še eno uspešno folklorno predstavo, tokrat je bilo v njo dodano tudi nekaj posebnega. Združili so se namreč z zunanjimi sodelavci, kar je v predstavo prineslo precej novosti. Med drugim so v folklorno predstavo dodali tudi moderen, izrazen ples.

AFS KUD Študent je ena izmed najpomembnejših ohranjevalcev folklornega ljudskega izročila Slovencev doma in v tujini. V največji meri jo sestavljajo študenti in dijaki, ima pa tudi svojo otroško folklorno skupino in veteransko skupino. Na oder so tako stopili najmlajši, dijaki, študentje, odrasli ter tudi malo starejši plesalci folklore.

folklora, folkloro, folklorna, študent, Folkart
Na odru je zaplesalo več kot 100 članov, največ je bilo študentov in dijakov.

Predstava ni bila zanimiva samo zaradi velikega števila ljudi, ampak tudi zaradi raznovrstnosti plesa. Ponudila nam je tradicionalen folkloren ples in sodoben ples, za katerega je poskrbela znana koreografinja Mojca Kasjak.

Mojca Kasjak pa ni bila edina zunanja sodelavka, s katero se je folklorna skupina združila. Povezala se je tudi s slavnim slovenskim režiserjem Janom Bilodjeričem. Sodelovanje z zunanjimi režiserji za folkloro vsekakor ni običajno. Zaradi tega je bilo v predstavi veliko novosti, od sodobnega plesa, zanimivih animacij, pa do drugačnih inštrumentov.

Pridih sodobnosti, da bi folkloro približali tudi mladim

V predstavi sta se združila dva svetova reke. Prvi je realni svet ob reki, svet splavarjev ob koncu 19. stoletja. Prikazanih je bilo mnogo stvari, ki so se dogajale ob reki, saj reka dosti ponuja in dosti vzame. Ta svet je bil predstavljen s tradicionalnim folklornim plesom.

Drugi svet je bil podvodni, mistični, ki izhaja iz pohorskih bajk. Govori o dravskem Vodovniku, povodnemu možu in njegovih treh hčerah, vodnih vilah oz. vilah Vodovnicah. Ta svet je bil predstavljen z izraznim plesom.

folklora, folkloro, folklorna, študent, Folkart
Raznovrstno dogajanje na odru, zaplesali so tudi z vodo na klobukih

Na začetku sta oba sveta predstavljena ločeno, kmalu pa se združita, ko se splavarji in vile zaljubijo. Gre za prelivanje stvarnost in iluzije, prelivanje realnosti in bajk. Idejo predstave je podal umetniški vodja Vasja Samec.

Reka je vsekakor zanimiva zgodba, je pa samo ena izmed predstav AFS KUD Študent. Kmalu bomo lahko namreč skupino videli tudi na največjem slovenskem folklornem prazniku Folkart na Festivalu Lent. Nastopali bodo zraven veliko drugih plesnih skupin iz različnih držav.

 

Mojca KUPČIČ
Vid JERČIČ
ikona snemalec Miha HORVAT

Mojca Kupčič

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button