GlasbaZabava

TOP 10 skladb tega tisočletja

Koga je okronala kultna revija The Rolling Stone?

Revija The Rolling Stone je s pomočjo glasbenikov, producentov in kritikov ustvarila lestvico najboljših in najvplivnejših skladb tega tisočletja. Kako so nastale in zakaj so danes kultne?

V dveh desetletjih, odkar je človeštvo prestopilo težko pričakovano mejo tisočletja, je bil svet priča marsikateri družbeni spremembi, tehnološki revoluciji in kulturnemu trendu. Pa tudi mnogim spremembam trendov na glasbenih lestvicah. Trendi pridejo in gredo, a kralji lestvic ostajajo, pa naj bodo v tem stoletju pečene zvezde, kot sta Adele in Beyonce ali stare vračajoče, a prav tako relevantne legende, kot so rokerji U2. Običajne lestvice pričajo o mnenju ljudi, legendarna rokovska revija The Rolling Stone pa se je svoje lestvice najboljših stoletja lotila tudi s pomočjo glasbenikov, producentov in kritikov.

 

10. Last Nite, The Strokes (2001)

Morda najbolj znana skladba newyorških rokerjev je ena izmed tistih, ki z leti postajajo boljše in boljše. Ne le, da se ob izidu sploh ni uvrstila na lestvice, marsikdo jo je tudi označil za plagiat skladbe American Girl Toma Pettyja, česar niti člani skupine niso zanikali. Sam Petty pa je leta kasneje na vprašanje o plagiatorstvu odvrnil le, da veliko rokenrola zveni podobno. Po skoraj dvajsetih letih je zvok Last Nite tako prepoznaven, da pesem sploh ne zveni več kot Petty, temveč samo še kot The Strokes.

 

9. Royals, Lorde (2013)

Himna najstnikov po vsem svetu, vsaj tistih nekaj mesecev leta 2013, ko so se prav vsi poistovetili z brez pomenskostjo luksuznega življenja, ki naj bi jo takrat 15-letna Lorde, kot se je poimenovala Ella Yelich-O’Connor, napisala v samo pol ure.

 

8. Rolling in the Deep, Adele (2010)

Še en hit, ki je svojega idejnega očeta izstrelil med zvezde. Ko je takrat 20-letna Adele prvič izkusila zlomljeno srce in v studiu združila bolečino z močnimi vokali, po katerih je znana, je nastal eden izmed največjih hitov tega stoletja. Zaradi združitve različnih stilov okoli dobrega starega soul žanra, skladba ni zasedla le vrhov pop lestvic, temveč tudi rock, hip hop in dance lestvic.

 

7. Runaway, Kanye West feat. Pusha T (2010)

Čeprav Kanye včasih šokira s svojimi izjavami in obnašanjem, mu občasno uspe šokirati tudi s kakšnim hitom. Takšna je tudi skladba, ki po besedah producenta Emila sprva ni obetala veliko. Kanye naj bi originalni ritem poslušal kakšne 4 minute, nato pa v studiu hitro posnel skoraj vse besedilo, ki se vrti okoli stavka »toast for the douchebags«. Kako je torej iz prvotne izvedbe nastal hit? Kanye naj bi se takrat prelevil v producenta in skladbo je dolgo časa spreminjal in izboljševal vse dokler ni nastala današnja zvočna podoba hita.

 

6. Maps, Yeah Yeah Yeahs (2003)

Le nekaj let v novo tisočletje so newyorški punkerji Yeah Yeah Yeahs iz lokalnega benda prodrli na svetovno glasbeno sceno. Ironično, prav s svojim najbolj nežno skladbo, ki komaj sploh zveni kot rock, kaj šele punk. A prav ta nežnost, ki izhaja iz resničnih občutkov njihove pevke, jo dela legendarno. Vokalistka Karen je namreč pesem napisala za svojega fanta, zato je močno upala, da jo bo prišel (še zadnjič pred njeno turnejo) obiskati na snemanje videospota za skladbo. Ker je zamujal že 3 ure je bila prepričana da sploh ne bo prišel, zato so solze v spotu prave.

 

5. 99 Problems, Jay-Z (2003)

Med sodelovanjem kultnega producenta Ricka Rubina z Jay-Z-jem je prišlo do zanimivega šuma v komunikaciji. Rubin je poskušal v album uvajati elemente, značilne za raperja, medtem ko je Jay-z vztrajal, da producent doda starejše elemente iz kultnih albumov, ki jih je soustvaril. Tako sta vmesno pot našla nekje med zvokom vintage hip hopa in Kendrickom Lamarjem. Izraz »I got 99 problems and a bitch ain’t one« pa je Jay-Z v šali, s katero je želel nastaviti past lenim kritikom, da bi ti mislili da skladba govori o dekletu, vzel iz pesmi raperja Ice-T-ja, ki je izšla desetletje poprej.

 

4. Hey Ya!, Outkast (2003)

Skladba, ki je v popularno kulturo vnesla izraz »shake it like a Polaroid picture«, tudi brez omenjanja kultnega polaroida pa je hit hip-hop dua pravi povratek v glasbo zgodnih let tega tisočletja, ko so bili v ospredju nalezljivi ritmi in napol ironični video spoti, ki se jim lahko smejemo še danes.

 

3. Seven Nation Army, The White Stripes (2003)

Nekateri hiti zahtevajo veliko načrtovanja, medtem ko je ta nastal zelo postransko. Prepoznavnega kitarskega ritma se je rock duo spomnil kar med tonsko vajo, naslov pa je izhajal iz imena, ki ga je Jack White kot otrok nadel verigi dobrodelnih trgovin Salvation Army in naj bi bil le začasen. Hit, ki naj bi prvotno nagovarjal strupene jezike, je zaradi borbenega ritma postal himna kljubovanja in moči, ki so jo posvojili športni navdušenci širom sveta, italijanski nogometni navijači pa so jo celo vzeli za svojo. White prav v tem, da ljudje pesem radi prepevajo, čeprav ne poznajo njenega pravega pomena, vidi svoj največji uspeh – doseči srca ljudi.

 

2. Paper Planes, M.I.A. (2007)

Najbolj znana skladba hip-hop ustvarjalke Maye Arulpragasam je še eden izmed tistih hitov, ki jih skoraj ne bi bilo. Beat zanj je ustvaril njen takratni fant, DJ Diplo, a sta se, kot se spominja M.I.A., kmalu po začetku ustvarjanja močno sprla, zato mu je v jezi iz zgornjega stanovanja na glavo vrgla trdi disk, na katerem je bil material za pesem. Na njeno srečo je pristal na strehi taxija in ne na Diplovi glavi, zato sta ga kasneje lahko dokončala. Uspešen pa ni bil sam po sebi, celo pevka sama ga ni uvrstila med single albuma. Na vrhove lestvic ga je izstrelil Seth Rogen, ko ga je vključil v napovednik za svojo komedijo Pineapple Express, za kar M.I.A. pravi, da mu je še vedno hvaležna.

 

1. Crazy in Love, Beyonce feat. Jay-Z (2003)

Kulten preplet močnega divinega glasu in Jay-Z-jevega starodobnega občutka je hit na samem vrh lestvic obdržal 8 tednov, zapustil pa jih ni še dolge mesece. Producent Rich Harrison, ki je zaslužen za ritem je kasneje povedal, da ga je imel pripravljenega že nekaj mesecev, a je čakal na pravega izvajalca, ki bi mu bil kos. Našel je Beyonce, ki je v pesmi videla popoln začetek svoje solo kariere. Jay-Z, ki ga je pevka takrat šele začela videvati, pa je svojo noto dodal šele dan pred zaključkom albuma. Beyonce pa je po svojih besedah še danes hvaležna možu, da ji je pomagal, saj se morda prav zaradi njega hita še po 15 letih ni naveličala.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGDOSTOP.si / KA
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780splet (vir)

Sorodni članki

Back to top button