GlasbaKultura

Danes se bodo na Irskem poslovili od pevke Sinead O’Connor

V obmorskem mestu Bray na Irskem bo danes potekalo zadnje slovo od pevke Sinead O'Connor. Javnost se ji bo lahko še zadnjič poklonila na pogrebnem sprevodu ob obali mesta, ki leži 20 kilometrov južno od Dublina. Pevka je umrla konec julija v starosti 56 let.

Javnemu sprevodu, ki bo šel mimo njenega nekdanjega doma v obalnem okrožju Wicklow, kjer je živela 15 let, bo sledil zasebni pogreb, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili iz družinskega kroga. Kot so zapisali v izjavi, je Sinead O’Connor oboževala življenje v Brayju in tamkajšnje prebivalce.

Na pobočju hriba so v poklon pevki okrasili tudi navigacijski napis za pilote iz druge svetovne vojne, ki je Irsko navajal v irščini kot Eire. Dodali so mu srce in napis Sinead.

Med glasbeniki, zvezdniki in oboževalci, ki so izrekli sožalja, so Bob Geldof, Alison Moyet, Annie Lennox in Russell Crowe. Njeni predstavniki za medije pa so povedali, da je O’Connor v času smrti dokončala nov album ter načrtovala turnejo in film, ki temelji na njeni avtobiografiji Rememberings (Spominjanja).

V Dublinu, Belfastu in drugod po Irskem so pripravili spominska srečanja, na katerih so spontano izvajali najbolj znano pesem Sinead O’Connor Nothing Compares 2 U, ki jo je izdala leta 1990.

Časnik Irish Times je prejšnji teden poročal, da je bila opravljena obdukcija, da bi ugotovili vzrok njene smrti. Policija v Londonu je sicer povedala, da je niso obravnavali kot sumljivo. Mrliški oglednik pa je v izjavi pojasnil, da rezultati obdukcije ne bodo znani še nekaj tednov.

O’Connor je umrla 26. julija. Sredi 80. let prejšnjega stoletja je veljala za enega največjih talentov glasbene industrije. Bila je znana tudi po jasnem izražanju svojih političnih in družbenih stališč ter burnem življenju in uporništvu. Izdala je deset samostojnih studijskih albumov, zadnjega z naslovom I’m Not Bossy, I’m the Boss leta 2014.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button