Okolje

Varuhi človeške ribice iz Postojnske jame finalisti tekmovanja Natura 2000

Varuhi človeških ribic iz Parka Postojnska jama so kot edini predstavniki Slovenije postali finalisti tekmovanja Natura 2000, so novico iz Bruslja danes sporočili iz Postojnske jame.

“Nagrade Natura 2000 praviloma podeljujejo za izjemne ekonomske uspehe. V tem primeru gre za mednarodno nagrado, ki nagrajuje skrbnost, odličnost, zavest pri upravljanju zaščitenih naravnih območij in izpostavlja pomembnost ohranjanja ekosistema za lokalno skupnost in gospodarstvo na področju celotne Evropske unije. To je veliko več kot izjemen gospodarski uspeh. To je tekmovanje, kjer bomo svoje delo in skrb do narave podarili svojim vnukom,” se je na novico odzval predsednik upravnega odbora Postojnske jame Marjan Batagelj.

Dodal je, da je nominacija “globok poklon” človeški ribici, Postojnski jami in celotni Sloveniji.

Glasuj za varuhe človeške ribice iz Postonjske jame

Postojnska jama je sicer finalistka v kategoriji komuniciranja. “Ta nagrada priznava komunikacijske dosežke, ki dolgoročno prispevajo k ozaveščenosti o Naturi 2000 in prinašajo trajne pozitivne spremembe v odnosu ali obnašanju do okolja. Kot je razvidno iz utemeljitve, pa delo Postojnske jame presega zgolj komunikacijsko kategorijo, saj je doprinos varuhov veliko obsežnejši,” so v Postojnski jami še zapisali v sporočilu.

Leta 2016 so bili sicer v Postojnski jami prvič v zgodovini priča odlaganju jajčec in nato izleganju mladičkov človeške ribice v turistični jami. Po petih letih imajo 21 malih človeških ribic. Dogodek je požel veliko zanimanje javnosti in številnih svetovnih medijev.

Človeška ribica (Proteus anguinus) je ogrožena živalska vrsta na dinarsko-kraškem svetu, endem, ki ga ni nikjer drugje na svetu. Prav zato se je vodstvo Postojnske jame zavezalo k varovanju te živalske vrste, ohranjanju njenega življenjskega prostora, izobraževanju šolajočih otrok ter osveščanju širše javnosti o škodljivih vplivih kmetijstva na onesnaževanja podtalnice.

K zmagi Postojnske jame v tekmovanju za nagrado Natura 2000 lahko prispevajo vsi, glas pa je mogoče oddati do 27. aprila na povezavi sta.si/qNfwsr.

STA
Pexels

Uredništvo DOSTOP.si

Uredništvo portala DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button