OkoljePriložnosti

Razišči urbano naravo našega mesta – pojdi na delavnico Divje krajine Maribora

Vabljeni na delavnico Divje krajine Maribora, ki jo bodo vodili Danica Sretenović, Gaja Mežnarić Osole in Andrej Koruza, člani Društva Trajna. Delavnica bo potekala 29. maja 2023, od 13. do 19. ure, v KIBLA PORTALU (Valvasorjeva 40) in na izbranih lokacijah po mestu Maribor.

Delavnica Divje krajine Maribora se osredotoča na mapiranje prostorov samonikle narave, ki ponavadi niso vključeni v zeleno infrastrukturo znotraj obstoječih OPN-jev. Ker so zapuščena zemljišča v mestih pogosto ovrednotena v luči ustvarjanja dobička, regenerativni procesi, ki se na poškodovanih tleh odvijajo s pomočjo narave, niso deležni posebne pozornosti.

Te zelene javne površine, ki jih obstoječe mape navadno zaznavajo kot zazidljive parcele, se v luči upada biodiverzitete in podnebnih sprememb kažejo kot pomembne urbane tipologije, saj izboljšujejo kvaliteto bivanja v mestih: čistijo zrak, znižujejo temperaturo , omogočajo biotsko pestrost in inovativne rabe s strani prebivalcev mesta.

V okviru delavnice bo potekal sprehod, na katerem se boste seznanili s tovrstno naravo v mestu.

Obiskane lokacije boste mapirali, analizirali ter jih primerjali z uradnimi kartografijami urbanih zelenih območij. Opažanja in spoznanja boste zajeli v manifestu, prek katerega boste opredelili njihovo vrednost za človeške in ne-človeške prebivalce mesta, v nadaljevanju pa boste spekulirali tudi o mikro-intervencijah v mapirane lokacije. Ker na njih uspevajo invazivne rastline in ostali pleveli, boste spoznali tudi raznolike načine njihove uporabe.

Delavnico boste zaključili s pripravo kosila iz vršičkov japonskega dresnika, užitne in najbolj invazivne rastline na svetu.

Delavnica bo potekala po naslednjem planu:
  • uvodno predavanje o projektu (cca 1h),
  • sprehod po Mariboru po izbranih lokacijah (cca 2h),
  • povratek in kratka debata (cca 30 min),
  • priprava obroka (cca 1h).

Prijave so možne na naslov kibla@kibla.org. Udeležba je brezplačna. Delavnice so del podpornega programa neformalnega izobraževanja, ki ga sofinancirata Ministrstvo RS za kulturo in Mestna občina Maribor.

Društvo Trajna s svojimi aktivnostmi spodbuja eksperimentiranje in prevpraševanje zmožnosti oblikovanja ter proizvajanja del, ki segajo onkraj antropocentrične in kapitalistične produkcije naših vsakodnevnih realnosti. Nenehno razvijajoči se interdisciplinarni kolektiv raziskuje možnosti sodelovanja med različnimi živimi bitji in išče načine za spodbujanje sožitnih odnosov v kontekstih, v katerih deluje.

So prejemniki letošnje Plečnikove medalje v kategoriji javnega prostora.

KIBLA
Pexels

Sorodni članki

Back to top button