Novice

Se v Gazi končno obeta premirje? Vodja Hamasa namignil o prekinitvi ognja

Vodja skrajnega palestinskega gibanja Hamas Ismail Hanije je po več tednih pogajanj, v katerih posreduje Katar, nakazal skorajšnji dogovor z Izraelom. "Smo blizu dogovora o premirju," je danes sporočil v izjavi, ki jo povzemajo tuje tiskovne agencije. Med drugim naj bi se obetala tudi izpustitev talcev.

Pogajanja med stranema, ki sta od začetka oktobra vpeti v vnovičen krog nasilja in spopadov, že več tednov potekajo pod okriljem Katarja, kjer ima Hamas svoj politični urad in kjer tudi biva Hanije. Osredotočena so na iskanje dogovora, ki bi omogočil izpustitev približno 240 talcev, ki so jih 7. oktobra zajeli pripadniki Hamasa.

V zadnjih dneh se je zvrstilo več optimističnih napovedi glede pogovorov. Katarski premier Mohamed bin Abdulrahman bin Jasim Al Tani je denimo že v nedeljo dejal, da glede dogovora, po katerem bi v zameno za izpustitev nekaj talcev uvedli začasno prekinitev ognja, ostaja nerešenih le še nekaj “manjših” tehničnih vprašanj.

Hanije je sedaj sporočil, da je njegova skupina “podala svoj odgovor bratom v Katarju in posrednikom in smo blizu dogovora o premirju”. Francoska tiskovna agencija AFP navaja tudi besede drugih virov iz Hamasa pa tudi Islamskega džihada, še ene islamistične skupine, ki je sodelovala v napadih 7. oktobra, da so pristali na pogoje za prekinitev ognja.

Izrael se še ni odzval

Podrobnosti niso znane in Izrael se zaenkrat še ni odzval. Med drugim naj bi v skladu z dogovorom uvedli petdnevno prekinitev ognja in izpustili med 50 in 100 zajetih civilistov. V zameno pa bi Izrael iz svojih zaporov osvobodil okrog 300 Palestincev. Sporazum naj bi omogočil tudi prihod do 300 tovornjakov hrane in zdravstvene opreme v Gazo.

Da je blizu dogovor o izpustitvi talcev, je v ponedeljek dejal tudi ameriški predsednik Joe Biden. “Mislim, da je,” je odgovoril na vprašanje, če meni, da so blizu dogovora. Bela hiša je javila le, da so pogajanja v zaključni fazi, podrobnosti pa ni želela razkriti, češ da bi to lahko ogrozilo uspešen zaključek.

Med talci je sicer večina izraelskih civilistov, med njimi tudi mlajši otroci in starejši. Doslej je Hamas izpustil štiri.

Hamasovi borci so v napadu 7. oktobra ubili okrog 1200 ljudi, večinoma civilistov. Izrael je v dogovor sprožil silovito obstreljevanje in nato še kopensko operacijo na območju Gaze s ciljem uničenja Hamasa. Doslej je bilo pri tem po navedbah oblasti v Gazi ubitih že več kot 13.300 ljudi, med njimi tisoče otrok.

Sorodni članki

Back to top button