IzobraževanjeNovice

Danes praznuje študentarija! 17. november je Mednarodni dan študentov

Na današnji dan se spominjamo študentov, ki so se borili za boljšo družbo. Vsi dogodki, ki so se na ta dan zvrstili, navdihujejo in spodbujajo študente po vsem svetu še danes.

Zgodovinsko ozadje

Nacisti so 17. novembra 1939 zavzeli študentske domove praške univerze. Več kot 1200 študentov so deportirali v koncentracijska taborišča, devet njihovih predstavnikov ubili na mestu, univerzo pa zaprli in jo namenili v uporabo nemškim okupacijskim silam. Študenti iz vse Evrope so zbežali v London, kjer je mednarodni študentski svet 17. november razglasil za svetovni dan študentov.

Na ta dan so se tudi kasneje zgodili za študente pomembni dogodki. 17. novembra 1973 so tanki in oborožene sile grške vojaške hunte štiri dni in noči napadali zgradbo atenske politehnike, v katero so se zabarikadirali študentje. Natančno število ubitih študentov ni znano, kot tudi ne število študentov, ki so jih po zavzetju odpeljali na mučenje. Vendar pa je ta upor študentov predstavljal začetek konca diktature, ki se je končala julija naslednje leto. Zaradi teh dogodkov je Grčija ta dan tudi uradno razglasila za dan grških študentov.

Boj za bolj demokratično in svobodno družbo

17. novembra 1989 se je nato zgodil še upor na Češkoslovaškem. Češki in slovaški študenti so se namreč uprli vladi, ki je želela zatreti študente in njihova nasprotovanja komunističnemu režimu. Njihov upor je predstavljal začetek tako imenovane žametne revolucije na Češkoslovaškem, ki je pripeljala do padca režima. Tako na Češkem kot Slovaškem se teh dogodkov spominjajo z dnevom boja za svobodo in demokracijo.

Vsi ti dogodki pa še vedno navdihujejo študente povsod po svetu v njihovih prizadevanjih za demokratično izobraževanje in demokratično družbo. Svetovni dan študentov je tako postal simbol za študentska prizadevanja po vsem svetu.

Mariborski študenti, Študentska organizacija Univerze v Mariboru, Maribor, študij, info dnevi, informativni dnevi, informacij, Dejan Glazer,

V Sloveniji več študentk kot študentov

Glede na podatke SURSa je bilo v študijskem letu 2021/2022 v Sloveniji v vse študijske programe skupaj vpisanih 81.715 oseb. Od tega približno 34.591 ali 42 odstotkov moških in 47.134 ali 58 odstotkov žensk.

V Sloveniji je tako v povprečju na 1000 prebivalcev skoraj 39 študentov, glede na statistične regije sicer prednjači Goriška regija, ki ima na 1000 prebivalcev nekje 38 študentov, najmanj študentov na 1000 prebivalcev pa je zabeleženih v Pomurski regiji, kjer jih je le 29.

Največ študentov prihaja iz Mestne občine Ljubljana, najmanj iz Hodoš

Med vsemi, ki so letošnje leto vključeni v visokošolske programe, je bilo največ vpisanih v visokošolsko izobraževanje 2. stopnje (39,53 %) in visokošolsko izobraževanje 1. stopnje (36,76 %). V višje strokovno izobraževanje je bilo vključenih slaba petina vseh študentov (17,87%), najmanj pa je bilo vključenih v visokošolsko izobraževanje 3. stopnje (5,84%).

Največ študentov prihaja iz Mestne občine Ljubljana, teh je kar 10578, sledijo ji študentje iz Mestne občine Maribor, ki jih je 3300 ter na tretjem mestu 2012 študentov, ki prihaja iz Mestne občine Kranj. Zadnja tri mesta po številu študentov v Sloveniji zasedajo Občina Kobilje (13 študentov), Občina Osilnica (9 študentov) in na zadnjem mestu Občina Hodoš s 3 študenti.

UM
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button