Kulsko

Kaavan, najbolj osamljeni slon na svetu, dobil nov dom

Slon Kaavan, ki je v Pakistanu živel v zelo slabih razmerah, je prispel v Kamboždo. Tam ga je toplo pozdravila ameriška zvezdnica Cher, ki ga bo pospremila v zavetišče za divje živali, kjer bo njegov novi dom.

36-letni Kaavan je zaradi slabih razmer, v katerih je živel v živalskem vrtu v Islamabadu, dobil vzdevek “najbolj osamljeni slon na svetu”.

Organizacije za zaščito živali so zahtevale, da je treba predebelo in osamljeno žival preseliti drugam. Njihovo zahtevo je na družbenih omrežjih podpirala Cher, ki je odpotovala v Pakistan, kjer je slona pospremila na pot. Nato pa ga je pričakala na letališču v kamboškem Siam Reapu.

Kaavanovo potovanje je minilo brez posebnosti, je povedal veterinar Amir Kali iz organizacije za zaščito živali Four Paws. Dodal je, da se je slon obnašal kot “redni letalski potnik”. “Kaavan je jedel, ni bil pod stresom. Celo spal je malo, stal in se naslanjal na steno zaboja,” je povedal.

Nekoč osamljenega Kaavana so iz Siam Reapa prepeljali v sosednjo pokrajino Oddar Meanchey, kjer bo v bodoče njegov nov dom zavetišče, v katerem živi okoli 600 slonov.

 

“Kambodža izreka dobrodošlico Kaavanu. Zdaj ne bo več najbolj osamljeni slon na svetu,” je dejal namestnik kamboškega ministra za okolje Neth Pheaktra.

Kaavanova selitev v Kambodžo je dosežek večletnih prizadevanj organizacij za zaščito živali. Sodnik v Pakistanu je maja odločil, da je treba vse živali iz islamabadskega živalskega vrta preseliti.

Ko je za Kaavanovo rešitev izvedela Cher, je tvitnila, da je to eden najboljših trenutkov njenega življenja.

Skupina veterinarjev in drugih strokovnjakov iz avstralske organizacije Four Paws je Kaavana več mesecev pripravljala na potovanje. Med drugim so ga morali naučiti vstopiti v zaboj, v katerem je bil med sedemurnim potovanjem s tovornim letalom.

Organizacija Four Paws je skupaj z islamabadskimi oblastmi iz tamkajšnjega živalskega vrta preselila tudi tri volkove in nekaj opic. Tam ostajajo še dva himalajska rjava medveda, jelen in opica, poročajo tuje tiskovne agencije.

Slon Kaavan spoznava nove prijatelje

Dan po prihodu v novi dom je prvič po osmih letih imel stik z drugim slonom. Kot je videti na fotografijah iz zavetišča za slone Kulen Prom Tep, sta z enim od tamkajšnjih slonov staknila rilce.

 

“Prvi stik z drugim slonom v osmih letih. To je velik trenutek za Kaavana,” je dejal Martin Bauer. Bauer je tiskovni predstavnik organizacije za zaščito živali, ki je poskrbela za njegovo selitev iz Pakistana v Kambodžo. “Kaavan bo končno imel priložnost živeti slonom primerno mirno življenjem,” je dodal in ocenil, da je pred njim še svetla prihodnost.

Iz zavetišča so sporočili, da 36-letni Kaavan za zdaj raziskuje novo okolje ter se igra s peskom, blatom in vodo. “Tu mu je všeč (…), vedenja, po katerem je znan – stanja pri miru in naslanjanja glave na zid – ni več opaziti,” je dejal Darrick Thomson, ki je v zavetišču pristojen za skrb za živali.

 

 STA
Pixabay
ikona snemalec Nature Connection

Uredništvo DOSTOP.si

Administrator portala DOSTOP.si.

Sorodni članki

Back to top button