ZdravjeZnanost

Je plastika nevarna tudi za ljudi?

Znanstveniki prvič odkrili mikroplastiko pri človeku.

Avstrijski znanstveniki so v vzorcih človeškega blata prvič odkrili mikroplastiko. Delce plastike so našli v vzorcih vseh osmih udeležencev pilotne študije.

 

Kaj je mikroplastika?

Plastika se v naravi ne razgradi temveč le razpada na vedno manjše delce. Delce plastike velikosti 300 mikrometrov do 5 milimetrov imenujemo mikroplastika. Ta je postala sodobno onesnaževalo, ki ga je z naraščajočo proizvodnjo plastičnih izdelkov v naravi vedno več.

Mikroplastika v vodi veže nase obstojna organska onesnaževala, po drugi strani pa v okolje sprošča aditive, dodane plastiki med proizvodnjo. Organizmi delce plastike nehote zaužijejo, s tem pa tudi kemikalije, ki so vezane nanje. Zelo majhni delci mikroplastike lahko prehajajo iz prebavil v meso živali, kar pomeni, da plastiko jemo že tudi ljudje.

 

Kako nevarna je mikroplastika?

 

Mikroplastika in mi

Na avstrijski univerzi so opravili študijo o mikroplastiki in človeku. Sodelujoči v študiji so stari med 33 in 65 let in živijo na različnih celinah. En teden so o svoji prehrani vodili dnevnik, po tednu dni pa oddali vzorec blata. Vsi so v tem času uživali živila, pakirana v plastiko ali pijače iz plastenk. Več med njimi jih je uživalo tudi ribe ali morske sadeže, nihče od njih pa se ni prehranjeval izključno vegetarijansko.

»V našem laboratoriju smo našli delce devetih različnih umetnih snovi v velikosti od 50 do 500 mikrometrov,« je pojasnila Bettina Liebmann, strokovnjakinja za analizo mikroplastike na avstrijskem okoljskem ministrstvu. V vzorcih sta bila najpogostejša polipropilen (PP) in polietilentereftalat (PET).

Povezave med načinom prehrane in obremenjenostjo z mikroplastiko znanstveniki zaradi majhnega števila sodelujočih v študiji niso mogli ugotoviti.

 

Kaj pa nevarnost za zdravje?

Nevarni so predvsem aditivi v plastiki, ki so lahko rakotvorni ali pa hormonski motilci. Ti v mikroplastiki tudi ostanejo.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGKrog STA, rtvslo.si, Delo, 24ur.com
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780splet (vir)

Sorodni članki

Back to top button