Izobraževanje

Na Nizozemskem je lani študiralo 338 Slovencev

Bliža se končni datum za oddajo prijav na študij v Sloveniji. Vsi maturanti, ki želijo nadaljevati svoje šolanje na akademski ravni, pa svojih prijav ne oddajajo samo v Sloveniji. V mednarodni pisarni Integraledu, ki mladim pomaga pri vpisu na študij v tujino opažajo, da zanimanje maturantov in diplomantov za študij v tujini z leti še vedno narašča. V lanskem študijskem letu je bilo na redni študij na Nizozemskem vpisanih 338 slovenskih državljanov.

Zanimanje za študij v tujini med slovenskimi dijaki in študenti zadnja leta narašča. Med glavnimi razlogi, da se mladi odločajo za študij v tujini še vedno ostaja visoka kvaliteta študija v Veliki Britaniji in na Nizozemskem, možnost študija na programih, ki jih v Sloveniji ni in želja po mednarodni izkušnji in učenju jezikov.

Po podatkih Združenja nizozemskih univerz je bilo v študijskem letu 2022-23 na redni študij vpisanih 338 slovenskih državljanov. 213 jih je študiralo na dodiplomskih programih, 125 pa na podiplomskih. V mednarodni pisarni Integraledu, kjer mladim Slovencem pomagajo pri vpisu na študij v tujino, izpostavljajo, da se Slovenci vpisujejo na večino nizozemskih univerz. Tako na najboljše nizozemske univerze, kot sta na primer Univerza v Amsterdamu in Univerza v Leidnu, pa tudi na vse ostale, med katerimi zadnja leta izstopajo t.i. univerze uporabnih znanosti, kot sta na primer Breda in HAN.

»Po naših podatkih je največ Slovencev na univerzi v Amsterdamu; v tem študijskem letu je vpisanih 37 dodiplomskih in 28 podiplomskih študentov. Podatka o vseh študentih v tem študijskem letu na Nizozemskem še nimamo, a po izkušnjah ocenjujemo, da je številka podobna lanski, oziroma je malo višja«, pove Tamara Nanaja Trani iz pisarne Integraledu.

Kaj študirajo Slovenci na Nizozemskem?

Poleg bolj »klasičnih« študijskih smeri, kot so mednarodno poslovanje, psihologija in informacijska tehnologija, se mladi na Nizozemsko odpravljajo tudi zaradi možnosti študija na programih, ki jih v Sloveniji še ni.

V pisarni Integraledu so že pomagali mladim Slovencem, ki so se vpisali na programe:

 • kognitivne znanosti in umetna inteligenca,
 • športni menedžment,
 • letalsko in športno inženirstvo,
 • kreativno poslovanje,
 • gradnja urbanega okolja,
 • pristaniška tehnologija,
 • biomedicinski inženiring,
 • trajnostne inovacije,
 • upravljanje prostega časa in dogodkov,
 • liberalne znanosti in umetnosti ter
 • enotni študijski program, ki združuje politiko, psihologijo, pravo in ekonomijo.

Sicer pa se Slovenci vpisujejo tudi na številne druge študijske programe, saj je na Nizozemskem več kot 70 % vseh študijskih programov tudi v angleščini.

V študijskem letu 2024–2025 na Nizozemskem ne bo sprememb pri vpisu tujih študentov

Tudi na Nizozemskem je velika nepremičninska kriza, zato je mladim, ki so že sprejeti na študij, včasih težko dobiti namestitev. Pojavile so se špekulacije, da bodo Nizozemci začeli omejevati vpis mednarodnim študentom. Načrtovali naj bi omejitev programov v angleškem jeziku in povečanje tistih v nizozemščini.

Ta razprava sicer poteka že dlje časa, a končne odločitve še ni, morebitne spremembe pa se ne morejo zgoditi hitro. O ideji, da bi zmanjšali število angleško-jezičnih programov na račun nizozemsko-jezičnih programov, se razpravlja že več kot eno leto, vendar je najzgodnejši možni datum za njeno izvedbo študijsko leto 2025-2026. A le, če bo dosežen dogovor.

Združenje nizozemskih univerz je objavilo predlog paketa ukrepov za povečanje števila programov v nizozemskem jeziku in večji nadzor nad številom mednarodnih študentov, pri čemer ima vsaka univerza pravico do avtonomije pri sprejemanju odločitev. Želijo si evalvacije vseh študijskih programov, ki so trenutno na voljo v angleščini. Na podlagi analize trga dela in želja nizozemskih študentov, bi se univerze naj odločale o tem, katere programe bodo ohranile (tudi) v angleščini in katere bodo ponudile samo v nizozemščini. Med predlagane ukrepe s strani Združenja nizozemskih univerz spada tudi predlog, da v naslednjih dveh letih ne bi odpirali novih programov v angleščini. Tako od študentov, kot tudi od profesorjev pa naj bi zahtevali višjo raven znanja nizozemščine.

Predlagani so še nekateri dodatni ukrepi. Mednarodna pisarna Integraledu bo še naprej spremljala aktualno stanje na Nizozemskem v zvezi s to tematiko.

Vse več zanimanja za Belgijo in okoliške države ter ponovno za Veliko Britanijo

Če je bila zadnja leta v ospredju predvsem Nizozemska, se mladi vedno bolj navdušujejo tudi nad Belgijo, ki ima zelo ugodne šolnine in vsako leto ponudi več programov v angleščini. Prijave za študij v Belgiji so odprte še celo pomlad, ponekod celo poleti. 18. aprila bo preko spleta potekal tudi dogodek o študiju v Belgiji.

V pisarni Integraledu opažajo, da zadnje leto ali dve ponovno narašča zanimanje za Veliko Britanijo, posebej še za univerze, ki so evropskim študentom ponudile ugodnejše šolnine. Šolnine v Veliki Britaniji so namreč visoke. Pred Brexitom so evropski študenti, tako kot britanski, lahko za študij najeli posojilo, odkar Velika Britanija ni več v Evropski Uniji, pa to za evropske študente ni več mogoče. Integraledu sodeluje z več kot desetimi britanskimi univerzami, ki evropskim študentom ponujajo najugodnejše šolnine.

Integraledu
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button