Kulsko

Stan Lee, hvala za vse!

Umrl je soustvarjalec Marvelovih super junakov.

Legendarni soustvarjalec Marvelovih stripovskih super junakov Stan Lee je danes umrl v 95. letu starosti. Sodi med očete super junakov, kot sta Spiderman in Hulk, ki so pustili neizbrisen pečat v sodobni popularni kulturi.

Prvi obraz ameriških stripov je umrl v Los Angelesu, v zadnjih letih se je boril z različnimi boleznimi. Njegovo pravo ime je bilo Stanley Lieber, pod psevdonimom pa je ustvarjal zato, ker je, kot je sam dejal, mislil, da bo nekoč napisal nekaj večjega od »neumnih nepomembnih stripov«.

Kot avtor je na papirju soustvaril domišljijske like, kot so Spiderman, Hulk, Črni panter, Možje X, Fantastični štirje, Iron Man, Thor, Stotnik Amerika in drugi. Vsi so zaživeli tudi na filmskih platnih.

Lee, ki je bil znan po svojih toniranih očalih in prepoznavnem nasmešku, se je v svetu stripa znašel po naključju, po zaslugi sorodnika, ki mu je v najstniških letih priskrbel delo, pri katerem je umetnikom dolival črnilo in jim nosil kavo.

Kateri pa je tvoj najljubši Marvelov strip ali film?

Lee se je rodil 28. decembra 1922 judovskim imigrantom, ki so v ZDA prišli iz Romunije, prvo službo asistenta pa je dobil pri 17 letih v založbi Timely Comics. Nato se je sčasoma povzpel in postal pisec in urednik stripov ter tudi prvi mož založbe Marvel Comics.

Skupaj z vrsto avtorji in ilustratorji, med njimi posebej izstopa ilustrator Jack Kirby, je soustvaril serijo svetovno znanih super junakov. Njuno partnerstvo je postalo dolgoletno in legendarno, Kirby je dobil vzdevek »The King«, Lee pa »The Man«.

Uveljavila sta se z zgodbami z resnejšimi temami, v katerih imajo super junaki tudi hibe, zlobneži pa tudi kompleksna čustva. Junake so tudi umestili v Marvelov svet, v katerem so ti obstajali v istem času, njihove zgodbe pa so se prepletale.

Na podlagi njegovih super junakov je nastala cela serija filmskih uspešnic, ki izhajajo pod okriljem franšize Marvel Cinematic Universe. Lee se je v obrobnih vlogah pojavil v številnih od teh filmov.

Lee je uradno zapustil Marvel v 90. letih preteklega stoletja, a ostal častni predsednik upravnega odbora. Bil je namreč najbolj prepoznaven obraz blagovne znamke Marvel, posledično je bil pogosto med predavatelji in govorniki na branžnih dogodkih.

V zadnjih letih je zašel v pravne težave in škandale, maserski terapevt ga je obtožil neprimernega dotikanja, vendar je Lee obtožbe zanikal. Poleg tega so se pojavile govorice, da naj bi se ljudje v njegovi bližini poskušali okoristiti z njegovim premoženjem.

Na novico o smrti Leeja so se že odzvali številni zvezdniki. Chris Evans, ki je v letih nastopal v vlogi Stotnika Amerike, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa med drugim zapisal: »Desetletja je tako mladim kot starejšim prinašal pustolovščine, pobeg, udobje, zaupanje, navdih, moč, prijateljstvo in veselje.«

Stan Lee, tudi mi te bomo pogrešali. Hvala za vse.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGSTA
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780splet (vir)

Sorodni članki

Back to top button