Kulsko

Prestopno leto in dejstva, ki jih (še) ne poznaš

Letošnje leto je prav posebno: 2024 je prestopno leto. Že poznaš vsa dejstva o prestopnem letu in dodatnem dnevu na koledarju?

Zgodovina pravi, da novo leto ni edino razlog za praznovanje novega koledarskega leta. Obstaja namreč tudi neuradni praznik, ki bi ga morali poznati: prestopni dan. Toda zakaj sploh imamo prestopna leta?

Eno sončno leto (to je čas, ki ga potrebuje naš planet, da naredi en polni obrat okoli sonca) traja približno 365 dni, 5 ur, 48 minut in 46 sekund. Tistih dodatnih pet in več ur, o katerih nihče ne želi govoriti, je ravno razlog, zakaj imamo prestopna leta. 366-dnevna leta, ki se zgodijo vsaka štiri leta, včasih vključujejo spodbujanje žensk, da zaprosijo moške, hkrati pa poskrbijo za praznovanje rojstnih dni za 1/1461 prebivalstva.

Kaj je prestopno leto?

Prestopno leto je koledarsko leto, ki ima dan več v primerjavi z našim običajnim letom. Bistvo prestopnih let je pomagati prilagoditi naš gregorijanski koledar sončnemu koledarju in zagotoviti, da sončne dogodke, kot sta spomladansko in jesensko enakonočje, praznujemo z določeno pravilnostjo vsako leto.

Je prestopno leto res vsaka štiri leta?

Da. No, razen če ni. Celo dodajanje dodatnega dneva februarju vsaka štiri leta ne pomaga povsem, zato znanstveniki včasih zahtevajo prestopno sekundo. To so storili leta 2015, 30. junija ob 23:59:60.

Kako veš, da je prestopno leto? Preprosto: če sta zadnji dve številki leta deljivi s 4. Stoletja so izjema od tega pravila. Pri tem morajo ta biti deljiva s 400. Torej sta leti 2000 in 2400 prestopni leti, med tem ko 2100 ne bo. Ob vsem tem pa prestopna leta skoraj zmeraj sovpadajo s predsedniškimi volitvami v ZDA in poletnimi olimpijskimi igrami. 

prestopno leto, 2024, 29. februar, koledar
Veš, kdaj bo naslednje prestopno leto?

Kaj je bolj norega kot 29. februar?

Ženska, ki zaprosi moškega, pravi zgodovina. Potem, ko je papež Gregor XIII. uvedel gregorijanski koledar, se je zamisel o dodajanju 29. februarja vsaka štiri leta zdela tako smešna, da se je britanska igra na ta račun pošalila. 29. februar so poimenovali za dan, ko bi morale ženske zamenjati svoje obleke za ‘hlače’ in se obnašati kot moški. Predstava je bila mišljena kot satira, vendar so nekatere zgodnje feministke morda prav tam dobile navdih.

Do leta 1700 so ženske uporabljale prestopni dan, da so zaprosile svoje moške. Tradicija je dosegla vrhunec v zgodnjih 1900-ih in se nadaljuje še danes, predvsem v Združenem Kraljestvu.

prestopno leto, 2024, 29. februar, koledar
29. februar ponekod velja za dan, ko ženska lahko zaprosi moškega.

Ali 29. februar prinaša srečo ali nesrečo?

Odvisno, koga vprašaš!  O vraževerju, da so prestopni posebej srečni ali nesrečni, se razpravlja skozi zgodovino in med kulturami, pravega odgovora pa še nimamo. Kaj pravijo različne kulture?

  • Po starem škotskem aforizmu ‘prestopno leto ni bilo leto dobrih ovc’. Bilo je torej slabo za živino.
  • Pri Italijanih še zmeraj velja dejstvo, da je prestopno leto slabo leto. Ob tem so prepričani tudi, da je prestopno leto povezano z rojstvom kitov – ti naj bi se rojevali samo ob prestopnih letih.
  • Tudi v Rusiji niso preveč navdušeni nad prestopnimi leti. Ta naj bi po njihovem prinašala slabo vreme. 

Vraževerje ali ne. Ali bo 29. februar 2024 srečen ali nesrečen? Počakaj in preživi dodaten dan v letu najlepše kar lahko.

DOSTOP.si / RM
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button