Kulsko

Alpsko mesto 2024 je italijanski Cuneo ob francoski meji

Naziv Alpsko mesto leta bo v prihodnjem letu nosilo italijansko mesto Cuneo. Ta naziv, s katerimi mednarodna žirija odlikuje alpska mesta za posebno zavzetost in prizadevanja pri uresničevanju Alpske konvencije, so doslej prejela tudi že tri slovenska mesta, in sicer Maribor, Idrija ter Tolmin.

Kot so včeraj sporočili iz Društva Alpsko mesto leta, ki ima sedež v Nemčiji, je bilo za nosilca laskavega naziva v letu 2024 izvoljeno piemontsko mesto Cuneo, ki je tudi sedež istoimenske pokrajine. Mesto s približno 56.000 prebivalci leži med rekama Stura in Gesso, obdajajo ga gore, ki se razprostirajo po loku jugozahodne alpske verige.

Kot je zapisala žirija, se v mestu Cuneo številni projekti osredotočajo na trajnostni razvoj, večjo ozaveščenost o vprašanjih, usmerjenih v prihodnost, in tesno povezovanje mesta z alpskimi dolinami. Zaradi svoje geografske lege in kulturnega bogastva Cuneo predstavlja pomembno čezregionalno oskrbovalno in razvojno središče za okoliške alpske doline in alpske gorske skupnosti.

Cuneo izvaja tudi številne pobude, povezane z načeli delovanja Alpske konvencije, kot so mednarodni projekti na področju podnebnih sprememb. Prav tako si prizadeva za krepitev tako imenovane železnice čudes, zgodovinske čezmejne povezave med Cuneom in Nico.

Kdo prejme naziv alpsko mesto leta?

Osrednja želja in skrb Alpske konvencije, ki ji trenutno predseduje Slovenija, je povezati okoljevarstvene ukrepe za zaščito alpskega prostora s trajnostnim in dolgoročnim regionalnim razvojem. Osrednji cilj ideje alpskega mesta leta je spodbuditi širši krog prebivalstva, da bi se tega začel zavedati.

Alpska mesta leta igrajo ključno vlogo pri prenašanju Alpske konvencije v vsakdanjo prakso. Naziv vsakokrat prejme alpsko mesto, ki ga odlikuje posebna zavzetost pri uresničevanju Alpske konvencije. Kandidira lahko vsako alpsko mesto, ki je pripravljeno dokazati, da se ekologija in gospodarstvo ne izključujeta, temveč se s pogledom v prihodnost smiselno dopolnjujeta.

Naziv se podeljuje od leta 1997, z njim pa se ponašajo tudi tri slovenska mesta. Prvi je naziv leta 2000 prejel Maribor, leta 2011 je sledila Idrija, leta 2016 pa še Tolmin. Odlikovana mesta so povezana v okviru društva Alpsko mesto leta, ki združuje mesta in občine z območja Avstrije, Francije, Italije, Nemčije, Slovenije in Švice.

Alpska konvencija v Sloveniji zajema območje 62 občin od Nove Gorice na zahodu do Maribora na severovzhodu. Načela in usmeritve Alpske konvencije za trajnostni razvoj alpskega prostora temeljijo na razvojnih izzivih, s katerimi se tovrstna območja soočajo in so podobna tudi v drugih goratih in hribovitih območjih.

STA
Comune di Cuneo FB

Sorodni članki

Back to top button