Šport

Slovenski nogomet danes praznuje 100 let

Slovenski nogomet danes praznuje 100 let organiziranega delovanja. Nogometna zveza Slovenije (NZS) bo ob tej priložnosti zvečer izpeljala spletni dogodek.

Na ta dan pred 100 leti je bila ustanovljena predhodnica NZS, tako imenovana Ljubljanska nogometna podzveza (LNP), ki je bila del takratne jugoslovanske zveze. Po prvotnih načrtih NZS bi morala danes zato morala potekati slavnostna skupščina, načrte pa je morala spremeniti zaradi pandemije novega koronavirusa.

Za rojstvom takratne ljubljanske podzveze je stalo sedem klubov (Ilirija, Slovan, Rapid, Hertha, Rote Elf, 1. SSK Maribor in Cillier SV) so ob 90-letnici pojasnili pri NZS oziroma v publikaciji, ki je takrat izšla. Nogomet se je sicer v Sloveniji pojavil že prej. Prve nogometne čevlje in tudi usnjeno žogo je leta 1909 iz Prage prinesel Stanko Bloudek. Razvoj nogometa pred in med prvo svetovno vojno pa je bil precej sramežljiv.

Slovenski nogomet, 100 let, Slovenije, Slovenija, nogomet, NZS, Nogometna zveza slovenije,

Podzveza je kot prva krovna nogometna organizacija tako priznana kot prva prednica NZS, na njeni ustanovni skupščini pa je prvi predsednik postal Anton Jug. Po drugi svetovni vojni so 29. maja 1948 ustanovili oziroma obnovili Nogometno zvezo Slovenije, ki pa svoje reprezentance praktično ni imela vse do osemdesetih let prejšnjega stoletja.

Ob osamosvojitvi Slovenije smo dobili tudi nogometno reprezentanco

Poleti leta 1991 se je Slovenija odcepila od Jugoslavije in štiri dni po osamosvojitvi Slovenije je tudi NZS pod vodstvom takratnega predsednika Rudija Zavrla prekinila vse stike s krovno jugoslovansko zvezo in začela slovensko nogometno ligo. Slovenija je takrat dobila tudi samostojno reprezentanco.

Od osamosvojitve je slovenska izbrana vrsta nase opozorila z uvrstitvami na največja tekmovanja. Prvič na evropsko prvenstvo 2000, kasneje še na svetovni prvenstvi v letih 2002 in 2010.

O preteklosti, sedanjosti, prihodnosti in dejavnostih, povezanih s praznovanjem, ki jih močno sooblikuje koronavirus, bodo danes na Večeru s predsedniki. Na spletni strani NZS, na Facebooku in Youtubu boste lahko spremljali prenos na katerem bodo govorili trije predsedniki. Ob zdajšnjem prvem možu NZS Radenku Mijatoviću bosta še Aleksander Čeferin, predsednik Uefe in nekdanji predsednik NZS, ter Rudi Zavrl, nekdanji predsednik NZS in častni predsednik krovne nogometne zveze na Slovenskem.

Že dopoldne pa ob obletnici v predsedniški palači potekala slovesnost. Na tej bo predsednik republike Borut Pahor NZS odlikoval z zlatim redom za zasluge. Državno odlikovanje bo krovna zveza prejela za uveljavitev nogometa v Sloveniji kot množičnega in vrhunskega športa. V njenem imenu pa jo bo prevzel Mijatović.

 

 STA
arhiv NZS
ikona snemalec Nika Records

Uredništvo DOSTOP.si

Uredništvo portala DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button