ZdravjeZnanost

Bolečina pri ženskah in moških ni enaka – zdaj vemo razlog, zakaj

Nikoli ne moremo vedeti, kako nekdo doživlja bolečino. Še posebej, če jo je povzročilo nekaj, česar sami še nismo izkusili. In četudi se smejimo moškemu prehladu, znanstveni izsledki kažejo, da moški in ženske bolečino prav zares čutimo drugače.

Izsledki nove študije, objavljene v reviji Brain, kažejo na to, da se občutek bolečine prav zares razlikuje glede na spol človeka. Že v osnovi ženske in moški po večini čutijo različne vrste bolečine. Tako so za moške bolj pogoste bolečine v križu, vratu in ustih, prav tako pa pogosteje poročajo o nevropatski bolečini, ki nastane kot posledica okvare živčevja.

Bolečina moškega prehlada = porod?

Medtem ženske pogosteje doživljajo migrene, glavobole in kronično bolečino. Pri eksperimentalno povzročeni bolečini v okviru raziskav so ugotovili, da so ženske na več vrst bolečin občutljivejše kot moški – med drugim na mehansko, električno, toplotno in kemično povzročeno bolečino.

čutenje bolečine, ženske, moški, čustva, občutki, Brain, hrbtenjača
Tudi pregovorno za glavoboli pogosteje trpijo ženske.

Napačna dolgoletna sklepanja, da ženske in moški bolečino čutijo enako, verjetno temeljijo na tem, da so nevroznanstvene raziskave običajno izvajali na moških posameznikih ali brezspolnih živalih. Najnovejša raziskava pa je za razliko od večine prejšnjih raziskav obravnavala tako ženske kot tudi moške. Poleg raziskovanja mehanizmov v človeški hrbtenjači so v raziskavo vključili tudi podgane.

Zakaj je pri raziskovanju bolečine relevantna prav hrbtenjača?

V človeški hrbtenjači se nahajajo posebne beljakovine, ki izvirajo iz možganov. Te v kratkih časovnih obdobjih krepijo signale bolečine, dolgoročno pa delujejo nasprotno – ob dolgotrajni bolečini signale manjšajo. Pri opazovanju ljudi in podgan so ugotovili, da se obdelovanje bolečine v obeh primerih razlikuje glede na spol.

čutenje bolečine, ženske, moški, čustva, občutki, Brain, hrbtenjača
Čutenje bolečine je glede na spol drugačno, a zakaj?

Ponovno so krivi hormoni

Raziskovalci sklepajo, da je odzivanje na bolečine hormonsko pogojeno. Ko so v preteklih študijah samicam glodavcev odstranili jajčnike, so razlike med spoloma namreč izginile.

Najnovejša odkritja bodo koristila za personalizacijo terapij obeh spolov, razumevanje bolečine pa je pomembno tudi iz vidika razvijanja novih zdravil, predvsem za bolnike, ki trpijo zaradi kroničnih bolečin.

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button