GlasbaZabavaZnanost

Ti je v glavi obtičala pesem: kako se znebiti ponavljanja iste melodije?

Vsem se je v glavi že (tudi ob najbolj neprimernih trenutkih) ponavljala ena in ista pesem. Sčasoma to lahko postane precej nadležno. Kaj pa lahko storimo, da se ponavljajoče melodije znebimo?

V tujini za pesmi, ki nam ponavljajoče se obtičijo v glavi obstaja izraz earworms. Če bi to dobesedno prevedli v slovenščino, bi lahko uporabljali izraz ‘ušesni črvi.’ Nemci so izraz öhrwurm’ oblikovali že pred več kot 100 leti in že takrat so pojav opisali kot izkušnjo pesmi, ki se je zataknila v možganih. Takrat to zagotovo ni bil ‘Baby Shark’, vendar pa gre za dokaz, da je problem med človeško populacijo prisoten že dlje časa.

Kaj povzroča ušesne črve?

Tako kot znanost o zehanju, je tudi vzrok za ušesne črve fascinanten. Gre za obliko slušnih podob, kjer zaznavamo ton v možganih, ne da bi ga dejansko slišali. 

Ušesni črvi se zarijejo tako v del korteksa, ki zaznava glasbo, kot v del, ki razume besedila pesmi. Ko slišimo znano pesem in jo nenadoma prekinemo, se ti predeli možganov preveč aktivirajo v pričakovanju, da bodo slišali še preostanek. Nato pa možgani sami zapolnijo manjkajoče dele. 

Fenomen sprožijo spevne pesmi s preprostimi melodijami in subtilno presenetljivimi ritmi. Tudi ko pesmi ne slišimo, lahko slušna skorja ostane aktivna še dolgo po koncu pesmi. Običajno je najbolj nepozaben del pesmi refren, ki se znova in znova ponavlja v naših glavah. Pogosto so nepozabni tudi komercialni džingli.

glasba, pesem, ušesni črvi, melodije
Pesem, ki obtiči v naših možganih ni novodoben pojav, pač pa so ga poznali že pred več kot 100 leti.

Kdo je bolj dovzeten za to, da mu pesem obtiči v glavi?

Dovzetnost za to, da nam pesem obtiči v glavi ni podedovana lastnost, kot je barva las. Pravzaprav nihče s sluhom ni imun na ušesne črve. Obstaja pa nekaj osebnostnih značilnosti, zaradi katerih se lahko pojavijo pogosteje.

Nekaj študij je pokazalo, da ljudje z visoko stopnjo obsesivno-kompulzivnih lastnosti poročajo o pogostejših in motečih ušesnih črvih. Obstajajo tudi klinični primeri povezanih izkušenj, kot so glasbene obsedenosti in glasbene halucinacije. Vendar so te na splošno precej manj pogoste kot pa le vsakdanje ponavljanje ena in iste pesmi.

So nekatere pesmi bolj dovzetne za konstantno ponavljanje kot druge?

Absolutno! Raziskave so pokazale, da so za konstantno ponavljanje zelo dovzetne preproste pesmi, velikokrat celo otroške. Pesmi, ki naredijo velike ali pogoste skoke na glasbeni lestvici, se lahko prav tako prikradejo v naše možgane in tam tudi ostanejo.

glasba, pesem, ušesni črvi, melodije
Nekatere pesmi so bolj dovzetne za ponavljanje kot druge.

Kako si pesem spraviti iz glave?

Žal še noben od strokovnjakov ni uspel razviti popolne strategije, ki bi v celoti delovala tako, da bi si pesem kar izbili iz glave. Vseeno pa lahko poskusiš z naslednjimi triki, ki bodo morda delovali: 

  • Poslušaj celotno pesem.
  • Zamoti se z drugo melodijo.
  • Svoj um vključi v dejavnosti, ki zahtevajo osredotočenost.
  • Prežveči žvečilni gumi.

DOSTOP.si / RM
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button