Kulsko

V Nazci odkrili okoli 2000 let star geoglif mačke

Znanim geoglifom iz Nazce, iz kilometrov linij ustvarjenih ogromnih risb živalskih figur, se je pridružila okoli 2000 let stara podoba mačke.

Arheologi so podobo na hribovitem terenu odkrili med preučevanjem območja z Unescovega seznama svetovne dediščine, poroča The New York Times. Javnosti je med podobami t.i. Nazca linij najbolj poznan kolibri.

Vest o odkritju geoglifa mačke je v minulem tednu naznanilo perujsko ministrstvo za kulturo. Podoba se na hriboviti površini razprostira v širini dobrih 36 metrov. Mačka je zadnja od več odkritih geoglifov na puščavskem območju med perujskima mestoma Nazca in Palpa, ki se nahajata jugovzhodno od prestolnice Lima. Ministrstvo je sporočilo, da odkritje mačke ponovno kaže na bogato in pestro kulturno zapuščino območja, navaja The New York Times.

Najprej so se prikazali kolibri, opica in orka

Nazca linije je kot prvi začel preučevati perujski zdravnik in antropolog Toribio Mejia Xespe leta 1927. Opazili pa so jih že prej. Ob začetku raziskav so sprva očistili geoglif kolibrija ter podobi opice in orke. Unesco je območje na seznam svetovne dediščine uvrstil leta 1994. Arheologi menijo, da je na novo odkriti geoglif mačke starejši od tistih, ki so jih doslej našli na območju Nazce. Predvidevajo, da je nastal od 200 do 100 let pred našim štetjem.

“Presunljivo je odkrivati vedno nove podobe, hkrati pa vemo, da jih je še več,” je za špansko tiskovno agencijo Efe dejal vodilni arheolog za Nazca linije Johny Isla. Po splošnem prepričanju so živalske podobe iz linij nastale tako, da so se njihovi avtorji dokopali do svetlejših plasti prsti in kamnin pod temnimi tlemi, kar ustvarja močan kontrast. Podobe so zato dobro vidne iz zraka.

Teorij o tem, čemu so podobe služile in kdo jih je ustvaril, je več. Nekateri raziskovalci denimo menijo, da gre za popotna znamenja, drugi, da so bile podobe ustvarjene za bogove, tretji pa, da predstavljajo neke vrste astronomski koledar. Ker se risbe raztezajo po 500-kilometrskem območju, nekatere pa so dolge tudi 200 metrov, nekateri njihovo avtorstvo pripisujejo celo nezemljanom.

 

 STA
Pixabay

Sorodni članki

Back to top button