Kulsko

Informativna mobilna točka ozaveščala mlade Mariborčane

Med julijem in septembrom 2020 so v okviru programa Izberi sam, ki ga izvaja Združenje DrogArt, uspešno izvedli tri preventivno – osveščevalne akcije.

Program Izberi sam, ki od leta 2006 deluje v okviru Združenja DrogArt, je namenjen zmanjševanju škodljivih posledic alkohola med mladimi in razvijanjanju odgovornosti za informirane ter manj tvegane odločitve mladih.

Glavna tema akcij z naslovom Informativna mobilna točka je bila vožnja pod vplivom alkohola. Na ulice Maribora so poslali maskoto Taxi, ki je opozarjala mlade, da je po zabavi potrebno poskrbeti za varno pot domov. Mladi Mariborčani so maskoto hitro vzljubili, kar pa je še pomemnejše – jo upoštevali.

Preko usposobljenih informatorjev so mlade spodbujali k sprejemanju manj tveganih odločitev povezanih z alkoholom in vožnjo. Mladi so lahko preizkusili tudi posebna očala, ki simulirajo pijanost. Na lastni koži so tako lahko preverili kako je drugačno zaznavanje globine, občutek za ravnotežje in koordinacija pod vplivom alkohola.

V zadnjih letih Javna agencija Slovenije za varnost prometa sicer opaža v splošnem premik v stališčih in odnosu mladih do varnosti v primerjavi s starejšimi vozniki. Na primer kar se tiče uporabe zaščitnih sredstev ter tudi vožnje pod vplivom alkohola. DrogArt si prizadeva, da bi se na srednješolski ravni izvajalo še več takšnih aktivnosti in prometno-vzgojnih programov. Ti bi bili sistemsko vključeni v izobraževanje, skladno tudi s cilji Nacionalnega programa varnosti cestnega prometa 2013-2022.

 

 mlad.si
Pixabay 

Sorodni članki

Back to top button