Znanost

Jeleni pogosto zbolijo za koronavirusom, kar bi lahko predstavljalo problem

Nova ameriška študija razkriva, da so jeleni zelo dovzetni za okužbo z novim koronavirusom, kar bi glede na ugotovitve znanstvenikov pri iskanju izhoda iz pandemije covida-19 lahko vodilo v nove težave.

Med vzorci, ki so jih lani odvzeli 360 belorepim jelenom z devetih različnih območij na severovzhodu zvezne države Ohio, so odkrili šest primerov, pri katerih se je sev virusa na žival prenesel s človeka. Tako ugotavlja študija, decembra objavljena na spletni strani revije Nature.

Vsakega od vzorcev so odvzeli med januarjem in marcem lani, ko je v ZDA naraščalo število primerov covida-19. Glede na raziskavo je bila približno tretjina jelenov, pri katerih so vzeli vzorce, bodisi nedavno bodisi aktivno okužena z virusom.

“Naša ugotovitev, da so belorepi jeleni pogosto okuženi z virusom sars-cov-2, sproža pomembna vprašanja o prihodnji poti virusa,” piše v študiji.

Kot dodajajo, bi potencialna vzpostavitev novega rezervoarja novega koronavirusa med belorepimi jeleni lahko odprla nove poti razvoju in prenosu na druge divje živali. Obenem pa tudi možnost nastanka novih različic virusa. Te bi se nato vrnile na človeka in bi bile nove za njegov imunski sistem.

V študiji so sicer odkrili le verjetne prenose med jeleni, ne pa prenosa virusa z jelena nazaj na človeka.

STAkrog
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button