Znanost

Sloni bi se lahko klicali po imenih

Znanstveniki, ki so v Keniji več let opazovali slone, so s pomočjo orodij umetne inteligence zaznali zanimiv fenomen, in sicer da lahko živali uporabljajo in se odzivajo na individualizirane glasove. Slon naj bi tako z določenim oglašanjem dosegel odziv vseh slonov v skupini, na določen zvok pa naj bi se odzval le določen slon.

Znanstveniki so v narodnem parku Amboseli in nacionalnem rezervatu Samburu v Keniji analizirali različne vokalizacije več kot sto slonov, večinoma njihovo oglašanje, ki ga ustvarjajo s svojimi glasilkami, podobno kot ljudje, ko govorijo, poroča tiskovna agencija Reuters.

Ob tem so v oglašanju slonov s pomočjo strojnega modela učenja identificirali glasove, podobne imenom za identifikacijo določenega slona kot predvidenega naslovnika. Posneli so zvoke za 17 slonov, da bi preizkusili, kako se bodo odzvali na klic, očitno naslovljen nanje, in na klic, očitno naslovljen na drugega slona.

Kot so ugotovili, bi teorija o “imenih” lahko držala. Odzivi slonov na glasove, ki naj bi se nanašali nanje, so bili namreč v povprečju močnejši kot sicer: ob takšnem klicu naj bi se vedli bolj navdušeno, hodili naj bi proti viru zvoka in se bolj oglašali kot v primeru klicev, očitno namenjenih drugim slonom.

Študija nakazuje, da se sloni naslavljajo z nečem podobnim, kot je ime, je dejal specialist za živali Mickey Pardo z Univerze Cornell v kraju Ithaca v ameriški zvezni državi New York in glavni avtor študije, v ponedeljek objavljene v Nature Ecology &  Evolution. 

STA
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button