Znanost

Znanstveniki so po nesreči odkrili nov organ, ki se nahaja v naši glavi

Čeprav bi po stoletjih razvoja medicine mislil, da so znanstveniki človeško telo prečesali po dolgem in počez, pa so pred kratkim odkrili nov organ. Ta se nahaja v naših glavah, do sedaj pa o njem ni bilo informacij.

Nov organ so odkrili po naključju

Za odkritje novega organa so krivi onkologi iz Nizozemskega inštituta za preučevanje raka. Med raziskovanjem bolezni pri bolnikih z rakom glave in vratu so namreč uporabili novo tehniko slikanja, s katero se ponavadi spremlja širjenje raka na prostati. Pacientom predhodno vbrizgajo radioaktivno glukozo, ki se med slikanjem močno sveti in tako odkrije lokacijo tumorja.

Med slikanjem so ugotovili, da sta se dve območji v glavi nepričakovano svetili. Nadaljevali so s slikanjem in pri vseh pacientih sta se ti dve območji močno svetili. Na koncu so ugotovili, da se je to zgodilo pri vseh 100 pacientih, ki so jih slikali. Tako so lahko sklepali, da ne gre za anomalijo, ampak za popolnoma nov organ.

Svoje odkritje so opisali v časopisu Radiotherapy and Oncology. Organ je sestavljen iz niza žlez slinavk (pretežno sluzničnih žlez s številnimi odtočnimi kanali), ki se nahajajo za nosom, v grlu. Do sedaj smo vedeli, da imamo ljudje tri komplete velikih žlez slinavk, znanstveniki pa so sedaj odkrili še dve taki območji.

V spodnjem videu si oglej, kje točno se nahaja nov organ in kako izgleda.

Odkritje bi lahko pomagalo pri rehabilitaciji bolnikov z rakom

Organ so poimenovali tubarialne žleze. Znanstveniki predvidevajo, da so prav te žleze razlog za neželene učinke zdravljenja za rakom, kot so npr. težave pri požiranju, prehranjevanju ali govorjenju. Ugotovili so namreč, da bolj kot so v procesu zdravljenja žleze obsevane, večje težave so imeli pacienti med rehabilitacijo.

Odkritje bo tako pomembno vplivalo na zdravljenje bolnikov z rakom glave ali vratu. Zdravniki bodo lahko med zdravljenjem zmanjšali ali celo preprečili obsevanje tubarialnih žlez, podobno kot se sedaj izogibajo obsevanju preostalih kompletov žlez slinavk. S tem se bo število neželenih učinkov pri ozdravljenih bolnikih z rakom zmanjšalo, kakovost njihovega življenja pa povečala.

 

DOSTOP.si / UJ
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button