Okolje

Uporaba pirotehnike vznemirja in povzroča trpljenje živali

Kljub vladni prepovedi prodaje in uporabe pirotehnike ter prirejanja ognjemetov obstaja bojazen, da se bodo posamezniki vseeno odločili za uporabo pirotehničnih sredstev. Njihova uporaba pa po nepotrebnem vznemirja in povzroča trpljenje živali, so opozorili na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Negativnim vplivom uporabe pirotehničnih sredstev so izpostavljene vse domače živali, od psov do mačk in drugih hišnih živali, kakor tudi rejne živali. Še posebej so na poke pirotehničnih sredstev občutljivi psi in konji, so v sporočilu za javnost navedli na kmetijskem ministrstvu.

Pokanje petard in ostalih pirotehničnih sredstev povzroča živalim velik in nepotreben stres ter tudi dolgotrajen strah. Večina živali namreč sliši bolje kot ljudje, zato jim pokanje lahko povzroča celo fizično bolečino.

Kot so spomnili na ministrstvu, zakon o zaščiti živali prepoveduje obmetavanje živali s petardami ali drugimi pirotehničnimi sredstvi. Ko so ta dejanja storjena naklepno in imajo za posledico hujšo poškodbo, dalj časa trajajoče trpljenje ali pa žival zaradi tega celo pogine, gre za sum kaznivega dejanja mučenja živali. Za to kaznivo dejanje je predvidena denarna kazen ali zaporna kazen do enega leta.

Najboljša izbira za zaščito in dobrobit živali pa je popolna opustitev uporabe pirotehničnih sredstev. Tako so poudarili na kmetijskem ministrstvu, kjer pozivajo ljudi, naj živali spoštujejo ter so do njih pozorni in prijazni.

 

 STA
Pixabay

Sorodni članki

Back to top button