Kulsko

Parkiranje na polnem parkirišču – kaj pravi znanost?

Velikokrat naletimo na probleme pri iskanju primernega parkirnega mesta. Kaj o iskanju popolnega mesta za parkiranje našega jeklenega konjička pravijo matematični izračuni? Ugotovitve bodo prav prišle predvsem v času, ko se bližajo najbolj napeti tedni prazničnih nakupov.

Letošnji praznični nakupi te bodo zagotovo pripeljali v lokalni supermarket ali nakupovalni center. Parkirišče pa je predvsem ob praznikih pravo “bojno polje”. Vsak želi parkirati najbližje vhodu, le redkokdo pa varčuje z glasnim trobljenjem. Kaj o optimalnem parkiranju pravijo matematični izračuni?

Umetnost parkiranja so obravnavali raziskovalci iz inštituta Santa Fe in Univerze v Bostonu. Na podlagi matematike so se spraševali, kje bi morali parkirati v primerih, ko nas na parkirišču pričaka gneča.

Gneča na parkirišču: kako in kam parkirati?

Raziskovalci so ugotovili, da obstajajo tri vrste “parkircev” – ljudi, ki uporabljajo različne tehnike za parkiranje:

  • Ponižni parkirci: ljudje, ki izkoristijo prvo priložnost, in parkirajo na prvo parkirno mesto, ki ga najdejo, ne glede na to, kje je.
  • Optimistični parkirci: ljudje, ki se zapeljejo do vhoda trgovine, ki jo želijo obiskati, in od tam poiščejo parkirni prostor, najbližji vhodu.
  • Preudarni parkirci: ljudje, ki peljejo mimo prvega prostora, ki ga zagledajo, potem pa se naglo odločijo za parkiranje na naslednjem, ki ga najdejo na poti do vhoda.
Nakupovalni center, avtomobil, supermarket, parkirišče, gneča, parkirni prostor, parkirno mesto
Obstajajo tri vrste parkircev: ponižni, optimistični in preudarni.

Po mnenju raziskovalcev je najboljša strategija preudarnih. V povprečju ta voznike stane najmanj časa. Druga najboljša strategija je strategija optimističnih, kot zadnji sledijo ponižni parkirci.

Situacija je pri prazničnem nakupovanju nekoliko drugačna običajnemu iskanju parkirnega mesta. V tisti gneči je res mamljivo izbrati prvo parkirno mesto, ki ga vidiš. Raziskava je pokazala, da so možnosti, da boš našel boljši parkirni prostor, velike. Optimistično nadaljevanje vožnje proti vhodu trgovine pred izbiro prvega prostega mesta običajno obrodi sadove.

Nakupovalni center, avtomobil, supermarket, parkirišče, gneča, parkirni prostor, parkirno mesto
Ne pozabimo na vrednote praznikov niti med nestrpnim nakupovanjem.

Raziskava pravi tudi to, da so možnosti za parkiranje tik pri vhodu majhne. Statistično gledano je tako najboljša izbira, da vzameš drugi parkirni prostor, ki ti je na voljo in se sprehodiš do trgovine. V vsakem primeru pa ne pozabi na strpnost in upoštevanje pravil prednosti na parkirišču. Predpraznično nakupovanje je dovolj naporno že brez nestrpnosti pred trgovino.

 

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button