Izobraževanje

Javna debata z mladimi: Migracije, populizem in sovražni govor

Pekarna Magdalenske mreže med aprilom in novembrom 2019 izvaja projekt "Na polovici poti", ki ga podpira Urad Vlade RS za komuniciranje v okviru prizadevanj za ozaveščanje mladih o spoštovanju in sprejemanju različnih etničnih skupin, beguncev in migrantov.

V okviru projekta je v maju v sodelovanju z Za in proti, zavodom za kulturo dialoga, na Prvi gimnaziji Maribor potekala javna debata z mladimi. Skozi debaterske aktivnosti mladi urijo svoje retorične, argumnetacijske sposobnosti, pridobivajo informacije o svetu ter razvijajo krtično mišljenje. V formatu svetovne šolske debate so razpravljali o izhodiščni tezi “Socialna omrežja bi morala cenzurirati sovražni govor”.

Mladi skozi debate razvijajo kritično mišljenje.

Na debati mladi nujno ne zastopajo svoji stališč, ampak stran, ki jim je bila dodeljena. Šlo je za kritičen poseg mladih v javni prostor in prevladujoč nekritičen govor o migracijah. Refleksijo najbolj pogostih pojavnih oblik vzpodbujanja svoraštva in ostalih diskriminatornih praks na socialnih omrežjih.

Ogledate si lahko posnetek in argumente, ki so jih mladi v treh pet-minutnih govorih nanizali za in proti temu, da bi bilo sovražni govor potrebno cenzurirati.

 

Pekarna Magdalenske mreže
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button