IzobraževanjeTehnologija

Čez 1 mesec tudi za študente digitalni boni za nakup računalniške opreme

Vlada je včeraj, 12. maja, sprejela uredbo, s katero na podlagi zakona o spodbujanju digitalne vključenosti določa dokumente za koriščenje digitalnih bonov '22. Te bodo prejeli osnovnošolci zadnje triade, dijaki, študenti in starejši od 55 let, unovčevati pa jih bo mogoče začeti 15. junija.

Vrednost bona bo 150 eur

DZ je zakon o spodbujanju digitalne vključenosti sprejel konec februarja. Vlada ga je pripravila z namenom povečanja digitalne razvitosti gospodarstva in celotne družbe in s tem namenom med drugim prinaša vrednostne bone za nakup računalniške opreme.

Za leto 2022 je vrednost bonov določena v višini 150 evrov. Prejeli pa jih bodo osnovnošolci zadnje triade, dijaki in študenti ter starejši od 55 let. Digitalne bone bo mogoče za nakup računalniške opreme, starejši se bodo lahko udeležili tudi brezplačnih tečajev s področja osnovnih digitalnih veščin.

Da bo unovčevanje bonov 15. junija lahko steklo, je vlada z danes sprejeto uredbo določila štiri dokumente: vlogo za priznanje statusa upravičenca do digitalnega bona ’22 – šolajoči v tujini, sporočilo izvajalca subvencioniranega izobraževalnega programa o udeležencih, izjavo o združitvi digitalnih bonov ’22 ter izjavo o unovčitvi digitalnega bona ’22.

Bone bo možno tudi združevati

Izjava o unovčitvi digitalnega bona ’22 bo potrebna za koriščenje bona, ki bo mogoče v več manjših zneskih in pri različnih ponudnikih računalniške opreme. Če bodo bratje, sestre, polbratje oz. polsestre želeli bone združiti, bo treba predložiti tudi izjavo o združitvi digitalnih bonov.

Osebe, ki se izobražujejo v tujini na stopnji, primerljivi zadnji triadi osnovne šole, srednjemu, višjemu ali visokemu izobraževanju, bodo do bona prišle tako, da bodo pri službi vlade za digitalno preobrazbo vložile zahtevo za priznanje statusa upravičenca do digitalnega bona ’22.

Starejši se bodo lahko udeležili izobraževanj

Za nakup računalniške opreme bodo bone lahko koristili tudi starejši od 55 let, vendar šele po vključitvi v subvencioniran program neformalnega izobraževanja s področja digitalnega opismenjevanja. Tako kot preostali upravičenci jih bodo lahko unovčevali do 30. novembra 2022.

V skladu z zakonom bo mogoče digitalne bone ’22 unovčiti za nakup nove, obnovljene ali rabljene računalniške opreme, tako osebno v poslovnih prostorih ponudnika blaga kot s spletnim nakupom.

STA
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button