Zdravje

7 mitov, ki jih morda verjameš o alkoholnem mačku

Noč pitja, naslednje jutro pa razbijanje v glavi in slabost v želodcu. Ti je kaj znano? Kaj storiš, da bi slabo počutje čim prej minilo? Hladen tuš in skodelica kave? Se dobro naješ, preden greš spat? Ali pa morda verjameš, da se klin s klinom izbija? Na žalost ti pri mačku ne bo pomagalo nič od tega.

Uživaš v brezskrbnem poletju s pijačo ali dvema? Kaj pa če se ne ustaviš po dveh? Naslednje jutro verjetno ne bo več tako brezskrbno. Prijatelji imajo zate gotovo ogromno nasvetov, kako lahko mačka preboliš in čim prej spraviš alkohol iz telesa. Ampak kaj od tega res drži in kaj je samo mit? Mi bomo predstavili 7 najbolj pogostih mitov.

Maček nastane zaradi dehidracije

Res je, da alkohol povzroča dehidracijo, ampak na koncu pomanjkanje vode ni krivo za tvoje slabo počutje. Na mačka vpliva veliko več faktorjev, med drugim padec sladkorja v krvi in utrujenost. Super, če med pitjem alkohola spiješ dovolj vode, ampak ti to ne more zagotoviti, da se naslednje jutro ne boš počutil slabo.

Vseeno je, če si moški ali ženska

Žalostno dejstvo je, da morajo ženske bolj paziti na količino popitega alkohola. Na mačka ne vpliva samo višina in teža osebe, ampak tudi sam spol. To pa med drugim zaradi tega, ker imajo moški v telesu več odstotkov vode kot ženske, kar razredči količino popitega alkohola.

Vino in pivo sta varna izbira

Res je, da imata vino in pivo veliko dobrih lastnosti – če ju piješ v zmernih količinah. Če ju boš spil dovolj, pa lahko prineseta enako slabega mačka kot žgane pijače.

alkohol, kava, tuš, maček
Zelo dobro je, če poješ nekaj mastne hrane, preden začneš piti, saj jo telo dolgo prebavlja.

Hrana ti bo pomagala absorbirati nekaj alkohola

Hrana ti bo z mačkom pomagala samo, če jo boš pojedel, preden začneš piti, saj bo tvoje telo zaposleno s prebavljanjem hrane in bo alkohol v kri prišel počasneje. To pomeni, da lahko spiješ več. Ko si spil že dovolj, pa ti na žalost hrana ne more več pomagati.

Hladen tuš in kava

Po naporni noči hitro skočiš pod tuš in si skuhaš kavo. Res je, da te bo tuš zbudil in da ti bo kava dala energijo, ampak to je tudi vse. Maček bo odšel komaj, ko bo ves alkohol zapustil tvoje telo, na kar pa tuš in kava nimata vpliva. S kavo ravnaj pazljivo, sploh če si bruhal, saj je tvoje telo potem res dehidrirano, kava pa bo dehidracijo samo še poslabšala.

Klin se s klinom izbija

Imaš mačka in ti prijatelji dajo nasvet, da spij še nekaj alkohola? Ob takšni logiki bi lahko na žalost pil za vedno, saj z dodatnim pitjem samo prelagaš neizogibno. Ko bo alkohol začel zapuščati tvoje telo, bo slabo počutje prišlo, ne glede na prelaganje. Raje spij vodo in se takoj sooči s posledicami, da bo čim prej mimo.

alkohol, kava, tuš, maček
Hladen tuš in kava pomagata z energijo, proti glavobolu in slabosti pa ne.

Maček ni nič slabega

Mački so danes že tako pogosti, da se nam zdi, da niso nič slabega in so le nekaj, kar moraš preživeti po dnevu pitja alkohola. Ampak alkohol ima lahko resne posledice za tvoje telo, sploh če ne poznaš ali upoštevaš svojih mej. Zagotovo si že slišal o ljudeh, ki so zaradi zastrupitve z alkoholom pristali v bolnišnici. Previdno torej na naslednjo alkoholno pustolovščino.

Kot vidiš je večina tehnik, kako se lahko mačku izogneš, samo mit. Ampak brez skrbi, morda kmalu sploh ne bomo več skrbeli o mačku.

 DOSTOP.si / MK
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button