Znanost

FRIDA: prva robotka za podporo pri bolnišnični oskrbi prihaja iz FERI

Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI) je v sodelovanju s Filozofsko fakulteto in Univerzitetnim kliničnim centrom v Mariboru na 10. Strateški konferenci Vrednost Inovacij predstavili prvega robota za podporo pri bolnišnični oskrbi. Ime ji je Frida, kmalu se ji bo pridružil tudi Smiljan.

Mednarodni forum znanstveno-raziskovalnih farmacevtskih družb je že deseto leto zapored organiziral strateško konferenco Vrednost inovacij. Na njej so iskali odgovore na pereča vprašanja in ponujali uvid v novosti na področju farmacije in zdravstva. Na konferenci se je predstavila tudi FERI skupaj s Filozofsko fakulteti in UKC Maribor s projektom FRIDA. Dr. Izidor Mlakar in Daniel Hari iz Laboratorija za digitalno procesiranje signalov sta predstavila prvega robota za podporo pri bolnišnični oskrbi.

Letos so naslovili področje digitalizacije in uporabe podatkov. Napredek na teh področjih namreč pomeni celovitejšo oskrbo bolnikov. Hkrati pa na dolgi rok v zdravstveni sistem prinaša prihranke in bistveno doprinese k njegovi odpornosti in zmožnosti odziva na krizne situacije.

Pomoč pri oskrbi in vizitah

FRIDA je namenjena za pomoč pri oskrbi pacientov in pomoč pri vizitah. V prvem sklopu bo paciente učila dihati in jim kazala enostavne razgibalne vaje. Namen tega je popestritev dni v bolnišnicah, hkrati pa raziskovanje, kako se pacienti odzovejo na robotko FRIDO. V drugem delu študije bo robotka FRIDA sodelovala pri vizitah, kjer bo na tablici prikazovala osnovne podatke o pacientu (diagnozo, temperaturo itd.). Robotka bo ves čas pod nadzorom upravitelja, saj morajo paziti na sam proces, ki se odvija v bolnišnicah.

»Naš cilj je razbremeniti osebje v bolnišnici in dodati socialni stik, ki ga živo osebje ne zmore več,« je povedal Izidor Mlakar. Mlakar je doktor elektrotehnike, specializiran za komunikacije med strojem in človekom ter vodja projekta humanoidnega robota za pomoč v medicini vodi. Razvoj Fride je del mednarodnega projekta Obzorje 2020.

»Frida ima določeno stopnjo avtonomije. Odzove se na ime, tudi v primeru, da se ljudje pogovarjajo o njej, sliši in prihiti. Lahko pa je namesto tega vodena daljinsko. Govori slovensko, uporablja geste, zaznava uporabnika in njegova čustva, iz pogovora s človekom zna razbrati, kako se človek počuti, zmore prepoznati znake anksioznosti in depresije« pravi dr. Izidor Mlakar.​

UM
UM

Uredništvo DOSTOP.si

Uredništvo portala DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button