Zdravje

Zdravstveni dom za študente v Ljubljani vabi na cepljenje proti virusu HPV

Zdravstveni dom (ZD) za študente Univerze v Ljubljani poziva mlade k cepljenju proti humanim papilomavirusom (HPV). Gre za najpogostejšo spolno prenosljivo okužbo in v želji po boljši zaščiti mladih bodo v zdravstvenem domu za študente organizirali šesti cepilni dan, ki bo potekal v sredo od 10. do 19. ure.

Okužba z virusom HPV je namreč najpogostejša pri mladostnikih in mladih odraslih, starih od 15 do 25 let. Tako so v sporočilu za javnost pojasnili v ljubljanskem zdravstvenem domu za študente.

Že šesti cepilni dan bo namenjen vsem, ki se proti okužbi s tem virusom še niso cepili. Namenjen bo tudi vsem tistim, ki želijo opraviti cepljenje z drugim oz. tretjim odmerkom. Za dosego dolgoročne zaščite proti virusu HPV namreč treba izvršiti celotno predpisano shemo cepljenja.

Na brezplačno cepljenje vabijo študentke zamudnice, rojene leta 1998 in mlajše, ki še niso bile cepljenje. Samoplačniško vabijo vse ostale študentke in študente, ki se želijo zaščititi pred okužbo s HPV. Cepljenje bo potekalo v Zdravstvenem domu za študente na Aškerčevi 4 v Ljubljani. Študenti se bodo morali za cepljenje obvezno predhodno naročiti od 5. do 12. oktobra, na elektronski naslov cepljenje@zdstudenti.si, kjer je potrebno navesti ime in letnico rojstva.

Okužba z virusom HPV je največkrat sicer prehodna in mine brez večjih posledic, v nekaterih primerih pa je dolgotrajna. V tem primeru lahko povzroči nastanek genitalnih bradavic, predrakavih in rakavih sprememb materničnega vratu, zunanjega spolovila in zadnjika ter ustno-žrelnega prostora pri obeh spolih, so opozorili.

Učinkovita zaščita pred boleznimi zaradi okužbe s HPV je cepljenje tako deklic kot dečkov, najbolje pred začetkom spolne aktivnosti. Za dekleta v 6. razredu osnovne šole je cepljenje proti HPV priporočeno in brezplačno v okviru nacionalnega programa cepljenja. Tista dekleta, ki so cepljenje v 6. razredu zamudila in so rojena 1998 ali mlajša, se lahko brezplačno cepijo pri svojem izbranem zdravniku.

Cepljenje proti HPV priporočajo tudi fantom, moškim, starejšim dekletom in ženskam, a je zanje to samoplačniško. Cepljenje se priporoča predvsem tistim ženskam, ki so že imele predrakave spremembe ali raka zaradi okužbe s HPV, so še zapisali v sporočilu za javnost.

 

 STA
Pexels

Sorodni članki

Back to top button