ZdravjeŽivljenjski slog

Pet najboljših načinov, kako lahko obvladamo stres

Med svojim študijem na faksu se boš tu in tam soočal s stresom. Nenehna bitka s stresom lahko močno vpliva na tvoje psihično in fizično zdravje, zato se moraš naučiti, kako obvladati to težavo.

Učinki prevelikega stresa so različni. Lahko izgubiš apetit, se prenajedaš, slabo spiš, si nerazpoložen in razdražljiv, nezmožen koncentracije itd. Če se te težave pojavijo, moraš najti način, da jih obvladaš ter onemogočiš, da te ustavljajo v vsakdanjem življenju.

Za zmanjšanje stresa ti bodo pomagali: zdrava hrana, gibanje, zdrava količina spanca, pravilna časovna razporejenost dela, zmožnost reči »ne« in pozornost, namenjena pravilnim stvarem.

Včasih je dela, študija in obveznosti enostavno preveč. Takrat je preveč tudi stresa.

Načini obvladanja stresa

Zdrava hrana nam pogosto ni pri srcu. Vemo, da naše telo potrebuje veliko vitaminov in mineralov za delovanje, a kljub temu takšno hrano bolj poredko uživamo. Govorimo o dieti, ki je bogata z zelenjavo, sadjem, polnozrnatimi žitaricami in proteini. To seveda ne pomeni, da občasno ne smemo zaužiti krofov, čokolade, čipsa ali drugih priljubljenih živil, dobro je le, da vnos teh zmanjšamo.

Ali si vedel, da lahko slaba prehrana poveča raven stresa? Skozi čas lahko nizko hranilna dieta vodi do zmanjšanih sposobnosti razmišljanja, povečanja telesne teže in nenazadnje tudi stresa. Zdrava prehrana omogoči telesu lažje delovanje. Zdrava dieta se pri vsakem posamezniku razlikuje, zato je dobro, da sam spoznaš, kakšna prehrana ti odgovarja.

Presenetljivo je, da gibanje ne zahteva veliko časa ali energije, že 10 minut na dan je dovolj, da pomaga sprostiti napetost. Gibanje lahko dvigne razpoloženje in pomaga našemu zdravju. Gibamo se lahko na različne načine: kolesarimo, tečemo, se sprehajamo …

Pogosto pozabimo, da je zdrava količina spanca nujna za normalno delovanje telesa. Priporočena količina spanca za pravilno delovanje telesa in uma je sedem do devet ur. Premalo spanca vodi v več stresa, kar lahko privede tudi do nespečnosti. Gre za začaran krog. Dobro je vzdrževati reden urnik spanja, zaspati ob isti uri in zvečer izklopiti telefon ali tablico.

Organizacija časa je dober način za lajšanje stresa. Kupi si tedenski planer ali uporabi koledar ter si nanj zapiši vse aktivnosti. Za aktivnosti določi dan in čas ter jih razvrsti od najpomembnejših do najmanj pomembnih. Planer naj vključuje študij, delo in prijatelje. Seveda ne smeš pozabiti tudi na sprostitev ali hobije.

Pravilna pozornost pomeni pozornost posvečeno sebi. Poskušaj biti sam s seboj in popolnoma prisoten v danem trenutku. Študije so pokazale, da se raven stresa zniža, če se oseba ukvarja s čuječnostjo. Pomembno je, da se zavedaš svojih potreb in si sočuten (tudi do sebe). Najpomembnejše pa je pozitivno razmišljanje.

Čuječnost pomaga pri splošnem boljšem počutju.

Stvari, ki jih ne smemo pozabiti

Številni študenti doživljajo stres zaradi novih ali dodatnih odgovornosti, težkih dnevnih urnikov in novih načinov življenja. Pomembno je le, da stres obvladamo in zmanjšamo, saj bo študij tako veliko lažji.

DOSTOP.si / IK
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button