Okolje

Več kot tristo tabornikov bo na Pohorju krepilo kondicijo in prijateljstva

V Mariboru ta vikend pričakujejo 245 tabornikov z vseh koncev Slovenije. Prihajajo se pomerit na Republiško orientacijsko tekmovanje (ROT), ki bo v objemu Pohorja oživelo najlepše taborniške vrednote: naravo, prijateljstvo, zdravo življenje in znanje.

Namesto, da bi svoj prosti čas preživljali pred zasloni ali v mestu. Se je skoraj dvesto petdeset mladih tabornikov odločilo, da bodo raje v ekipnem duhu krepili kondicijo, raziskovali naravne lepote Slovenije, tkali vezi z vrstniki in preizkusili svoje znanje. Zato so se prijavili na Republiško orientacijsko tekmovanje ali ROT, ki bo potekalo med 27. in 29. septembrom v MariboruTekmovanje letos praznuje že kar 60 let – prav toliko kot tudi društvo tabornikov XI. SNOUB Miloša Zidanška iz Maribora, ki tekmovanje po desetih letih znova prireja v soorganizaciji z Zvezo tabornikov Slovenije.

Dogodek prireja mlada prostovoljska ekipa s kar 64 člani, ki prihajajo v veliki meri iz Podravske regije. Obraz taborništva v Podravju je namreč mladosten in živahen: večino taborniških aktivnosti načrtujejo in izvajajo odgovorni, ustvarjalni in angažirani mladi. ROT je tako še ena od priložnosti, da se znova vidijo s svojimi številnimi prijatelji iz taborniških vrst ter da svoj prosti čas uporabijo za namen, ki jim veliko pomeni.

Tekmovanje je namreč ena najpomembnejših tradicij slovenskih tabornikov, ki jih vsako leto združi v najlepših naravnih kotičkih Slovenije, njegova organizacija pa se letno seli od društva do društva. Gre za zahtevno tridnevno tekmovanje, na katerem morajo ekipe s petimi člani premagati daljšo progo po naravnem terenu, tam pa jih čakajo raznovrstne naloge v znanju orientacije, prve pomoči, preživetja v naravi. Udeleženci so stari v povprečju okoli 23 let in so razdeljeni v štiri kategorije glede na starost in spol. Med taborniškimi vrstami predstavlja osvojitev najvišjih uvrstitev na tekmovanju posebno čast.

 

 Nina MEDVED
 Republiško orientacijsko tekmovanje – ROT

Sorodni članki

Back to top button