IzobraževanjeNovice

Univerza na Primorskem prva uvaja digitalne študentske izkaznice

Univerza na Primorskem pričenja študijsko leto z modernim in bolj zelenim pristopom h komunikaciji s študenti. Tako uvaja Studo aplikacijo za enotno komuniciranje vseh univerzitetnih informacij, znotraj nje pa predstavlja prvo digitalno študentsko izkaznico v Sloveniji.

Inovacija je neposreden odgovor na spremembo slovenske zakonodaje (sprememba 10. člena Zakona za urejanje položaja študentov), ki v duhu digitalizacije dovoljuje uporabo digitalnih študentskih izkaznic za visokošolske zavode. Te lahko nadomestijo fizične izkaznice, ki jih študentje običajno prejmejo ob vpisu na fakulteto. Digitalne študentske kartice se po funkciji ne razlikujejo od fizičnih – študentom še vedno nudijo tako možnost identifikacije na fakulteti kot uveljavljanje študentskih ugodnosti, hkrati pa z digitalno kartico fakultete in univerze stopijo v zeleno, bolj trajnostno prihodnost.

Poleg hitrega odgovora na spremembo zakonodaje, inovacija predstavlja že enega prvih vidnih korakov projekta GDI UP – Green, Digital, Inclusive ali Zelena, Digitalna, Vključujoča UP. Ta se prav tako pričenja z oktobrom 2022 s ciljem opremljanja študentov s kompetencami za zelen in digitalen prehod v Družbo 5.0.

Prva univerza v Sloveniji, ki je uvedla študentsko digitalno izkaznico, je Univerza na Primorskem.

Rešitev razvija Studo, izobraževalno tehnološko podjetje s sedežem v Mariboru. “Zelo sem ponosen, da bo Studo prvo podjetje v Sloveniji, ki bo študentom naših partnerskih fakultet in univerz omogočilo digitalne študentske izkaznice,” sporoča Andraž Hajdenkumer, direktor Studo Slovenija. “Studo je aktiven tudi v Avstriji in Nemčiji, kjer že več univerz uporablja naše digitalne študentske izkaznice. Z Univerzo na Primorskem smo zdaj lansirali inovacijo za celotno Slovenijo.”

Digitalna študentska izkaznica Univerze na Primorskem (dID)

Sicer pa je sodelovanje z UP za Studo edinstveno, saj bodo na UP z začetkom študijskega leta 2022/2023 Studo digitalno študentsko izkaznico uporabljali vsi vpisani študentje, vseh šestih fakultet. Aleš Oven, pomočnik rektorice UP ob tem izpostavi: “Digitalna študentskega kartica (dID) bo zamenjala obstoječo fizično različico in hkrati ohranila vse njene funkcionalnosti in in ugodnosti. Hkrati bodo študentje z njo pridobili t.i. “digitalni ključ”, ki omogoča vstop v določene prostore UP. Z njo lepo zaokrožimo celoten spekter storitev, ki jih ponuja Studo aplikacija, pri kateri nam je pomembno, da našim študentom omogočimo dostop do vseh informacij, ki jih potrebujejo od univerze na enem mestu.”

Studo: Najbolj uporabljena študentska aplikacija v Sloveniji

Izobraževalno tehnološko podjetje Studo je najbolj znano po aplikaciji “Aplikacija Studo” – aplikaciji za organizacijo vsakodnevnega študentskega življenja. V Sloveniji aplikacijo uporablja že več kot 20.000 aktivnih uporabnikov, kar predstavlja skoraj 25 odstotkov vseh slovenskih študentov. Prek aplikacije si študenti poenostavijo študij, saj že z eno prijavo dostopajo do vseh digitalnih orodij, ki jim jih študij ponuja. Tako lahko študentje na enem mestu dostopajo do svojega študijskega koledarja, ocen, opisov predmetov, prijavljajo in odjavljajo iz izpitnih rokov, spremljajo ponudbo študentske prehrane in prejemajo vse novice fakultete, študentskih svetov ter organizacij.

Studo je izobraževalno tehnološko podjetje s sedežem v Gradcu (AT), Düsseldorfu (DE) in Mariboru (SI), ki se ukvarja z digitalnimi rešitvami za študente in univerze. Od leta 2016 Studo ponuja organizacijsko aplikacijo za študente. Aplikacijo trenutno uporablja že več kot 350.000 aktivnih uporabnikov v Nemčiji, Avstriji in Sloveniji med katerimi je večina študentov, pa tudi zaposlenih na univerzah, sodelujemo pa s 35 partnerskimi univerzami. Aplikacija organizira predmete, urnike in pošto ter z integriranim klepetom in virom novic pouja platformo za študente na partnerskih univerzah.

O-STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button