BivanjeDeloIzobraževanjePrehranaŠtipendije

V veljavo so stopile prve zakonske spremembe ZUPŠ-1

Zakon za urejanje položaja študentov (ZUPŠ-1), ki je bil sprejet 6. aprila, prinaša mnogo sprememb za študente. Nekatere so v veljavo vstopile včeraj, 5. maja.

6. aprila so poslanci Državnega zbora Republike Slovenije na končnem branju soglasno potrdili predlog Zakona za urejanje položaja študentov (ZUPŠ-1), s čimer se je zaključila več kot dvoletna kampanja Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) za sprejem ukrepov za izboljšanje socialnega položaja študentov ter kakovosti izobraževanja.

S 5. majem ZUPŠ-1 prinaša prve zakonske spremembe na več področjih življenja študentov.

Boni bodo na voljo dlje

Na področju prehrane se podaljšuje se čas koriščenja subvencionirane študentske prehrane od 7. do 22. ure. Prav tako bo študent ob koriščenju subvencionirane študentske prehrane lahko izkazal istovetnost tudi s študentsko izkaznico, ki ima fotografijo.

Z junijskim izplačilom so štipendije višje

Pri izračunu upravičenosti do otroškega dodatka, državne štipendije in znižanja plačila vrtca se do višine minimalne plače več ne upoštevajo dohodki iz kadrovskih štipendij in študentskega dela. Z junijskim izplačilom se državna štipendija zviša za 5 odstotkov, 1. januarja 2023 se (glede na april 2022) državna štipendija zviša za 10 odstotkov, 1. januarja 2024 pa (glede na april 2022) za 20 odstotkov.

Veljati začnejo spremembe pri urejanju nekaterih statusov

Veljati začne dopolnjena določba o študentih s posebnimi potrebami in posebnim statusom, dodatno leto statusa študenta pa lahko prejmejo tudi starši mrtvorojenega otroka.

Študentu ne preneha status študenta, če se ta pred zaključkom študijskega leta prepiše na drug študijski program Prav tako lahko študenti višjih šol obdržijo status do konca študijskega leta, tudi če prej diplomirajo.

In še, 5. maja je začela veljati določba, po kateri država namenja dodatnih 5 milijonov EUR letno za gradnjo in obnovo študentskih domov.

Več o ZUPŠ-1 pa si lahko prebereš v seriji naših člankov.

ŠOS
ŠOS

Sorodni članki

Back to top button