Prehrana

Razlogi, zakaj moraš humus imeti v svojem hladilniku

Humus je izjemno priljubljen namaz, ki izvira iz držav na Bližnjem vzhodu in Mediteranu. Če ga še ne poznaš, je skrajni čas, da ga umestiš na svoj jedilnik in redno uživaš na vse možne načine.

Čeprav lahko humus kupiš v skoraj vsaki trgovini, pa ga zelo enostavno izdelaš tudi doma. Potreboval boš dobrih 10 minut, 5 sestavin in mikser. Humus je namreč narejen iz kuhane čičerike, olivnega olja, limone in tahini paste (pasta iz sezamovih semen, ki jo lahko kupiš v bolje založeni trgovini). Vse skupaj zmiksaš in to je to. Je brez glutena in mlečnih izdelkov, zato je primeren tako za vegane in vegetarijance, kot tudi za vse, ki so alergični na gluten ali laktozo.

Pa je humus pravzaprav zdrav?

Čičerika, ki predstavlja večji del tega namaza, spada med stročnice in zato vsebuje ogromno vlaknin. Vlaknine so izjemnega pomena za naše telo, saj nas ščitijo pred številnimi boleznimi, skrbijo pa tudi za zdravo in urejeno prebavo. Hkrati je čičerika odličen vir beljakovin, tahini in olivno olje pa poskrbita tudi za zdravju prijazne maščobe, zato je humus izjemno hranljiv.

Zaradi visoke vsebnosti vlaknin ti lahko humus pomaga tudi pri uravnavanju telesne teže, pravi nova študija. Hitreje in dlje časa se boš namreč počutil sitega, zmanjšal se ti bo apetit in posledično vnos kalorij.

Humus pomaga pri uravnavanju krvnega sladkorja in insulina

Regulacija krvnega sladkorja je ključna pri preprečevanju sladkorne bolezni tipa 2. Uživanje hrane z visokim glikemičnim indeksom (GI), kot je bel kruh in sladkor, povzroči nenaden dvig krvnega sladkorja in insulina. Raziskava, objavljena v British Journal of Nutrition je ugotovila, da uživanje humusa ali čičerike skupaj s hrano, ki ima visok GI, pomaga minimizirati nenadne dvige krvnega sladkorja. Zato naslednjič na beli kruh namesto nutele raje namaži humus.

humus, namaz, čičerika, je humus zdrav, zakaj se uporablja humus, vlaknine, olivno olje, tahini, kaj je tahini pasta
Humus lahko uporabljaš kot namaz, omako za pomakanje zelenjave, ga dodaš v solato ali pa k falaflom … Izbire je ogromno.

Vlaknine in zdrave maščobe pomagajo tudi pri uravnavanju krvne glukoze in insulina, saj upočasnjujejo absorpcijo ogljikovih hidratov. Čičerika in olivno olje preprečujeta in uravnavata tudi kardiovaskularne bolezni. Še en razlog več, da tvoj naslednji obrok vsebuje humus.

Če obužuješ zdrave in okusne namaze, brž v trgovino …

… po sestavine ali pa humus, ki ni preveč procesiran. Morda najdeš tudi kakega z okusom, recimo z bučnimi semeni ali limeto. Uporabiš ga lahko kot namaz, vanj pomakaš surovo zelenjavo ali falafle, ga uporabiš namesto solatnega preliva ali pa dodaš kot podlago v tortilije. Če si bolj pogumne sorte, lahko namesto masla uporabiš humus in ga vključiš tudi v slaščice kot so browniji.

 

 DOSTOP.si/ UJ
Unsplash

Uredništvo DOSTOP.si

Uredništvo portala DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button