Prehrana

Ogljikovi hidrati niso naš sovražnik

Dieta, s katero se odpoveš ogljikovim hidratom, ni niti zdrava niti obstojna

Si že slišal, da se je nekdo odpovedal ogljikovim hidratom in močno shujšal? Strokovnjaki pravijo, da ni shujšal, ker so OH slabi, ampak je iz svoje prehrane črtal nezdrave OH, ki so prej prevladovali v njegovi prehrani.

Popularnost diet, ki se v celoti izognejo ogljikovm hidratom, se iz dneva v dan povečuje, čeprav razni »keto« načini prehranjevanja za tvoje telo sploh niso zdravi, še manj pa boš takšno dieto uspel vzdrževati do konca življenja. Z ogljikovimi hidrati, kruhom, žitaricami in stročnicami so se naši predniki prehranjevali že 14.000 let pred nami, zato ni razloga, da bi zdrava oseba iz jedilnika črtala živila z visoko vsebnostjo OH. Pomembno je le, da se prehranjuje z živili, ki so bogate z zdravimi OH, kot so polnovredna žita, sadje, zelenjava, stročnice in mlečni izdelki.

 

Zakaj sploh potrebujemo OH?

Stročnice na tržnici
Če želimo shujšati, moramo nezdrave OH zamenjati s stročnicami, polnovrednimi žiti in mlečnimi izdelki.

Ogljikovi hidrati so primarni vir tvoje energije, saj le rdeče krvničke in centralni živčni sistem pokurita približno 80 gramov OH na dan. Seveda lahko svojemu telesu pustiš, da kot vir energije uporabi maščobo, vendar boš s tem počasi začel izgubljati tudi mišično maso. Pri izgradnji mišic so OH izjemnega pomena, pomagajo pa tudi pri enakomerni izgubi teže, hitrejšemu teku, moči, boljšemu razmišljanju in daljšemu življenju. Raziskovalci iz Birgham and Women’s Hospital so skupaj s kolegi iz Harvard T.H. Chan School of Public Health ugotovili, imajo ljudje, ki z OH zaužijejo med 50 in 55 odstotki kalorij v dnevu, v naslednjih 25 letih manj možnosti za smrt. V bistvu OH podaljšujejo življenje.

 

Zakaj je izvor OH pomemben?

Polnozrnati kruh
Tudi kruhu se ni treba odpovedati, le pazi koliko in kakšnega uživaš.

OH se v živilih vedno nahajajo v kompletu z drugimi snovmi kot so vitamin C, kalij in kalcij. Za primer vzemimo vlaknine, ki so vrsta OH, najdemo pa jih v zelenjavi ali polnozrnatih izdelkih. Raziskava iz 2015, objavljena v Annals of Internal Medicine je pokazala, da so ljudje, ki so povečali vnos vlaknin, izgubili prav toliko teže, kot tisti, ki so se popolnoma odpovedali OH, zato je pomembno od kod dobimo ogljikove hidrate in manj, koliko jih zaužijemo.

Strokovnjaki pravijo, da problem ni v OH, ampak v procesirani in hitri hrani, s pomočjo katere dobimo le nezdrave kalorije. Tukaj se skriva tudi odgovor na vprašanje, zakaj ljudje shujšajo, ko nehajo jesti OH, saj pravzaprav nehajo jesti procesirano hrano, ki je bila prej njihov glavni vir ogljikovih hidratov. Dieto, kjer se popolnoma odpoveš makrohranilu, je nemogoče vzdrževati, zato profesor medicine na Harvard Medical School Scott D. Salomon svetuje, da se ne osredotočaš na diete z visoko ali nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov, temveč pozornost posvetiš živilom, s katerimi boš zamenjal nezdrave OH in v telo vnesel vlaknine ter druge primerne OH.

 

 DOSTOP.si / UK
 splet (vir)

Sorodni članki

Back to top button