Znanost

Potres na Marsu

Nasina sonda domnevno prvič zaznala potres na Marsu

Nasina sonda je 6. aprila na planetu Mars domnevno prvič zaznala potres. To je tudi prva zabeležena seizmična aktivnost na nebesnem telesu, ki ni Zemlja ali Luna. Vir potresa bi lahko bil po navedbah znanstvenikov premikanje v notranjosti planeta ali udarec meteorita.

Potres, ki ga je zaznala sonda, bi na Zemlji zaznali redki.

Sondo je 20. decembra lani na rdeči planet tj. Mars namestila robotska roka plovila Insight. Ima tako francoske nizkofrekvenčne kot britanske visokofrekvenčne senzorje. Oboji so 6. aprila zaznali signal, vendar ni bilo mogoče točno določiti verjetnega vira ali oddaljenosti. Vodja britanske ekipe seizmologov je dejal, da je šlo verjetno za potres z magnitudo 1 ali 2, ki je bil morda oddaljen 100 kilometrov od sonde in dodal, da bi na Zemlji tak potres opazili redki.

Znanstveniki želijo s podatki morebitnih potresov na Marsu dobiti jasnejšo sliko zgradbe notranjosti planeta. Te lahko tudi primerjajo s potresi na Zemlji in ugotovijo na kakšen način sta se ta dva planeta razvijala. Ekipa preučuje tudi tri druge signale, ki so jih 14. marca, 10. aprila in 11. aprila zaznali samo nizkofrekvenčni senzorji. Ti so bili še šibkejši kot tisti 6. aprila, zato še ne morejo z gotovostjo trditi, da je vsakič šlo za potres na Marsu.

Lastnosti signala iz 6. aprila pa naj bi znanstvenike spominjale na potrese, ki so jih senzorji Apolla zabeležili na Lunini površini. Astronavti so tam namestili pet seizmometrov, ki so v času delovanja med letoma 1969 in 1977 zabeležili na tisoče potresov. Znanstveniki ameriške vesoljske agencije Nasa so sicer že leta 2005 sporočili, da so na Marsu zaznali več geoloških in termičnih sprememb, ki jih je verjetno povzročil potres.

 

STA
NASA/JPL-Caltech

Sorodni članki

Back to top button