Zabava

Kako uspešno preživeti prvi teden faksa

Začetek faksa je vznemirljiv čas, hkrati pa tudi obdobje, ko ne veš, kaj točno pričakovati. Sprašuješ se, če se boš lahko vklopil in navadil na nov ritem. Zato je pomembno, da svojo študijsko izkušnjo začneš s pozitivnim odnosom. Preveri nekaj napotkov, kako stopiti v svet »faksovanja«.

Prepričan si lahko, da boš kos vsemu, kar prihaja. Pomembno pa je, da si odprt za nova doživetja in poznanstva, predvsem pa pripravljen na vse izkušnje, ki jih prinaša naslednjih nekaj let študija. Preberi nekaj osnovnih napotkov, kako uspešno začeti prvi teden faksa in s tem celoten študij.

Naštudiraj študentsko naselje in prostore fakultete

Problemov z odkrivanjem študentskega naselja zagotovo ne boš imel. Sprehodi se naokoli, da si ustvariš sliko o okolju, kjer boš bival. Preveri, kje se zadržujejo študenti in se tja odpravi tudi sam. Pomembno je, da preveriš tudi lokacije predavalnic, kjer bodo potekala tvoja predavanja. Na urniku preveri lokacije in poskrbi, da ne boš tista oseba, ki že prvi dan zamuja, ker ne najde učilnice.

Pusti vrata svoje študijske sobe odprta

S tem, ko se ne zapiraš v sobo, imaš priložnost spoznati kolege, ki živijo v istem delu študentskega doma kot ti. Tudi če živiš v študentskem stanovanju, se ne izogibaj stikom z novimi sostanovalci. Tako boš lažje navezal prijateljstva, ki ti bodo koristila pri študiju in dejavnostih ob njem.

Uredi svojo študijsko sobo

Izkoristi prvi teden faksa, ko pomembnejših študijskih obveznosti še nimaš in takrat uredi svoj bivalni in študijski prostor. Poskrbi, da stvari iz kovčkov in torb hitro najdejo pot do svojega pravega mesta. Tako se boš v novem okolju počutil bolj sproščenega.

študij, faks, prijateljstva, študenti, osebnostni razvoj, prihodnost
Poskrbi za prijetno študijsko in bivanjsko okolje.

Poskusi spoznati nove ljudi

Prvi tedni faksa so najboljši čas za navezovanje novih stikov. To je tudi čas, ko lahko spoznaš prijatelje, ki ti bodo družbo delali naslednjih nekaj let. Četudi se ti nekdo na prvi pogled ne zdi pisan na kožo, mu daj priložnost. Preveri tudi klube, ki delujejo v sklopu tvoje univerze in fakultete. Tako lahko spoznaš ljudi, ki imajo podobne interese kot ti, hkrati pa pridobiš znanja in reference za prihodnost. Redno spremljaj tudi aktualno dogajanje.

Loti se aktivnosti, ki te strašijo

Ne izogibaj se potencialno zabavnih in koristnih stvari zgolj iz razloga, ker te je strah neuspeha. Čas študija je čas, ko moraš preizkušati nove stvari in rasti kot oseba. S tem boš doživel osebnostni razvoj in si zastavil smernice za prihodnje življenje.

Naj te ne bo strah poiskati pomoči

Vsi študenti smo bili na tvojem mestu in vemo, kako zahteven je prehod iz srednje šole na študij. Vsi smo doživljali iste občutke in vemo, koliko lažje je, če nam pri tem nekdo pomaga. Naj te ne bo strah pristopiti do starejših študentov in zaposlenih na fakulteti. Z veseljem ti bodo pomagali in olajšali navajanje na študij.

študij, faks, prijateljstva, študenti, osebnostni razvoj, prihodnost
V slogi je moč – ne boj se pristopiti in zaprositi za pomoč.

Ne pozabi – prehod na študijsko življenje ne bo tako stresen, kot je videti na prvi pogled. Študij bo namreč eno izmed najbolj zabavnih obdobij tvojega življenja, brez dvoma pa si boš ta čas dobro zapomnil. Poskrbi za primerno kombinacijo študiranja in zabave. Naj ne bo prevelikih odstopanj med številom opravljenih študijskih obveznosti in vrhunskih zabav. Srečno!

 

 DOSTOP.si / SV
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button