KulskoPrehranaZdravje

Seks in hrana z roko v roki

Svet afrodiziakov: od bikovih jajc do človeškega mesa

Katere so najbolj nenavadne jedi, ki v ljudeh prebudijo občutke poželenja?

Ljudje v svoje spalnice že stoletja vnašajo raznovrstne jedi in pijače, ki jim pripisujejo posebne moči. Kljub številnim literarnim virom pa ni bilo izvedene še skoraj nobene znanstvene študije, ki bi potrdila učinkovitost afrodiziakov – tako je znanost mnenja, da so substance učinkovite le, ker uporabniki verjamejo, da so. Za katero hrano smo torej ljudje prepričani, da povečuje naše spolno poželenje (libido)?

1. Brizgači

Kitajska kultura na morske kumare, sicer izjemno priljubljene tudi v Maleziji, obeh Korejah in Indoneziji, gleda kot na zdravilo za nizek libido. Brizgači so tudi sicer bogati z vitaminom C, cinkom, magnezijem in niacinom, ki med drugim pomaga pri mišični (pre)napetosti, s čimer pospešuje pretok krvi, s tem pa tudi delovanje spolnih hormonov.

2. Bikova moda

Sexy pomaranča
Nekateri afrodiziaki libido povečajo le zato, ker spominjajo na spolne organe.

Ne le oddaljene kulture, tudi bližnji narodi lahko šokirajo s svojo izbiro afrodiziakov. Srbi vsako leto prirejajo Svetovno prvenstvo v kuhanju testisov, kjer ljudje iz vsega sveta tekmujejo v pripravi specialitete, za katero trdijo, da je za libido boljša kot viagra. Jelenje, tigrove in bobrove testise uživajo tudi v kitajski kulturi.

3. Ostrige

Beseda »afrodiziak« si korenine deli z grško boginjo ljubezni, rojeni iz lupine školjke. Morda so prav zato morsko hrano že v antičnih časih povezovali s spolnostjo. Drugi razlog bi se lahko skrival v podobi školjke, ki vizualno spominja na žensko spolovilo (nekateri afrodiziaki učinkujejo le, ker spominjajo na spolne organe). Tretji razlog, da so ostrige med najbolj priljubljenimi afrodiziaki, najdemo v visoki vsebnosti cinka in železa, ki pri moških pozitivno vplivata na količino testosterona in sperme.

4. Med

Medtem ko so v arabski kulturi verjeli, da je med izvir dolge vzdržljivosti med spolnim odnosom, so ga v vzhodni Evropi svežeporočeni pari lizali iz dlani tudi kot simbol nežnosti. Ne glede na namen pa je gotovo eden okusnejših spolnih poživil.

5. Čokolada

Vroča čokolada pred seksom je odlična ideja, pravi azteška legenda.

Kakav v obeh Amerikah že stoletja velja za dobro uverturo v spolne aktivnosti. Azteška legenda denimo pravi, da je vladar Montezuma pogosto užival vročo čokolado (takrat pripravljeno iz praženih kakavovih semen, vode in začimb) pred obiskom svojega harema.

6. Človeško meso

Čeprav je uživanje človeškega mesa velik tabu, je v praksi še kako pristorno, v milejših in okrutnejših različicah. V delih zahodne Afrike in celo nekaterih podeželjskih predelih Italije je menstrualna kri denimo sestavina ljubezenskih napojev. Na drugi strani eno izmed plemen v Papuanski Novi Gvineji izvaja okruten ritual, kjer skupina devičnikov zaporedoma izgubi svojo nedolžnost z istim dekletom v majhni leseni lopi, ki stoji pod ogromnim kupom težkih hlodov. Ko ritual opravlja zadnji deček, skupina sproži kup hlodov, ki podre lopo in ubije par v njej. Da bi bil eden izmed najokrutnejših ritualov na svetu še hujši, njuno meso kasneje spečejo in zaužijejo.

 

 DOSTOP.si / KA
 splet (vir)

Sorodni članki

Back to top button