Življenjski slog

Prekinitev razmerja: ali lahko z bivšim ostaneta prijatelja?

Vsaka prekinitev razmerja je drugačna, a večina jih je bolečih in težkih. Kljub temu pa si na bivšega partnerja navezan, saj je postal del tvojega vsakdana. Ali ga lahko obdržiš v življenju kot prijatelja kljub bolečini in vajini seksualni preteklosti?

Vsako ljubezensko razmerje se ne izide, ampak to ne pomeni, da z bivšim ne bosta mogla funkcionirati kot prijatelja. Velika možnost je, da bi bila dobra prijatelja, ampak sta zaradi skupne privlačnosti postala nekaj več. Morda sta tudi bila prijatelja, preden sta se zaljubila. Se lahko sedaj vrneta tja ali je prepozno?

Ni pogosto, je pa možno

Eksperti s tega področja pravijo, da je prijateljstvo z bivšim partnerjem možno, ampak samo v določenih primerih. Največje možnosti za to so v primerih, če sta bila s partnerjem dobra prijatelja, preden sta bila v romantičnem razmerju. To namreč pomeni, da se dobro poznata in razumeta tudi iz časov, ko nista bila zaljubljena.

Strokovnjakinja za zmenke in razmerja Celia Schweyer pravi, da obstaja veliko primerov, ko so pari takoj prešli iz ljubezenskega razmerja v prijateljstvo, tudi, če je bil vzrok za prekinitev boleč. To pa zato, ker so se pari dobro poznali, razumeli drug drugega in vedeli, kaj je šlo narobe v razmerju.

Ampak to seveda ne velja za vse. Vsi ne želijo ostati prijatelji z bivšim, saj jih njihova navzočnost spominja na to, kako blizu sta bila in da to več ni možno. Tudi to je popolnoma normalno. Sam veš, kakšna je tvoja situacija, zato premisli o svojih čustvih, zaupaj svojim instinktom in bodi odprt komunikaciji z bivšim.

prijateljstvo, razmerje, prijatelja, bivšim, prekinitev razmerja
Najprej moraš sam razčistiti svoja čustva, saj je vsaka situacija unikatna.

Kako priti iz bivšega na prijatelja?

Najprej moraš zadeve razčistiti pri sebi. Razmisli, zakaj si želiš, da ostaneta prijatelja. Je bila prekinitev razmerja zelo boleča za njega in se počutiš krivo? Nisi prepričan, če zares želiš, da se romanca med vama konča? Če je kaj od tega res, potem ni dobra ideja, da imaš bivšega v življenju kot prijatelja, saj tega očitno ne želiš, vsaj ne iz pravih razlogov.

Nato se je treba s tvojim bivšim partnerjem pogovoriti o tem, če on želi, da ostaneta prijatelja. Prehod iz bivšega na prijatelja je že tako ali tako težak, zato se morata popolnoma strinjati in biti prepričana, da to oba želita in sta tega zmožna. Če se strinjata, se je treba pogovoriti o tem, kako bo to delovalo. Tudi, če oba to želita, bo namreč potrebnega nekaj dela. Potrebno je postaviti meje, ki jih vajino razmerje prej ni imelo. Nočeta zapasti v stare vzorce, saj sta z razlogom prekinila.

prijateljstvo, razmerje, prijatelja, bivšim, prekinitev razmerja
Če bosta poskusila ostati prijatelja se bo vajin odnos zelo spremenil, zato je treba postaviti jasne meje.

Na koncu pa si je še treba zapomniti, da bo eden od vaju morda potreboval več časa kot drugi, zato ne obupaj nad idejo, da bosta morda nekega dneva spet prijatelja. Takoj po prekinitvi razmerja je situacijo za nekatere ljudi težko videti zaradi bolečine ali razočaranja. Drug drugemu dajta čas, da si pozdravi rane.

 

 DOSTOP.si / MK
 Pexels 

Sorodni članki

Back to top button