Priložnosti

Evropska komisija vabi na pripravništvo Blue Book

Evropska komisija te vabi, da se prijaviš na administrativno ali prevajalsko pripravništvo pri Generalnem direktoratu za prevajanje. Na voljo je tudi pripravništvo na znanstvenem področju.

Blue Book pripravništvo pri Evropski komisiji poteka dvakrat letno, spomladi in jeseni, vsakokrat traja 5 mesecev.

Obstajata dve vrsti pripravništva: administrativno pripravništvo ali prevajalsko pripravništvo pri Generalnem direktoratu za prevajanje. Poleg tega je v Skupnem raziskovalnem centru (JRC) na voljo tudi pripravništvo na znanstvenem področju, o katerem si več lahko prebereš tukaj.

Pripravniki lahko delajo v različnih direktoratih Evropske komisije oz. njenih službah in agencijah. Lokacijsko se glavnina nahaja v Bruslju, poleg tega pa tudi v Luksemburgu in drugod po Evropski uniji.

Kakšne so najpogostejše naloge pripravnikov?

  • Udeležba in organizacija sestankov, delovnih skupin in javnih obravnav,
  • raziskovanje, priprava in urejanje dokumentacije – vključno s poročili in svetovanji,
  • odgovarjanje na vprašanja državljanov,
  • podpora vodenju projektov,
  • prevajanje, revidiranje prevodov ali raziskovanje terminologije.

Pri Evropski komisiji si prizadevajo zagotavljati enake možnosti za vse kandidate, zato poudarjajo, da je program pripravništva odprt za vse upravičene kandidate ne glede na njihovo državljanstvo, ne glede na njihov spol, raso, barvo, etnično ali socialno poreklo, vero ali prepričanje, pripadnost narodni manjšini, invalidnost, starost ali spolno usmerjenost.

Kakšni so pogoji za pripravništvo?

Pripravništvo Blue Book je namenjeno diplomantom univerz, ki:

  1. dosegajo minimalno 6. stopnjo EOK oz. so dokončali triletno izobraževanje, ki ustreza pogojem za pridobitev diplome. Kandidat mora priložiti diplomo ali certifikate z zaključnimi ocenami in dokaz, da dosega 6. stopnjo izobrazbe po EOK.
  2. nimajo nobenih predhodnih izkušenj (v trajanju dlje kot 6 tednov) na instituciji, telesu, agenciji, delegaciji EU, s člani Evropskega parlamenta ali generalnimi prvobranilci na Sodišču EU.
  3. imajo zelo dobro znanje jezikov. Za administrativno pripravništvo mora imeti kandidat znanje dveh uradnih evropskih jezikov, eden mora biti delovni jezik EU (angleščina, francoščina ali nemščina na C1 ali C2 stopnji) in drugi na stopnji B2. Za prevajalsko pripravništvo pa mora biti kandidat sposoben prevodov v njegov glavni oz. materni jezik iz dveh drugih uradnih evropskih jezikov (prvi mora biti angleščina, francoščina ali nemščina, drugi pa katerikoli evropski jezik na vsaj B2 stopnji).

Vse informacije glede postopka prijave in izbora pripravnikov so na voljo na spletni strani. Poleg opisne razlage je objavljen video posnetek z nazornim prikazom, kako oddati svojo prijavo.

Prijave bodo odprte od 19. februarja do 15. marca 2024. Kandidati se v tem obdobju prijavijo za jesenski termin pripravništva, ki bo potekal od 1. oktobra 2024 do 28. februarja 2025. Koledar je dostopen tukaj.

KC UM, Evropska komisija
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button