Življenjski slog

9 stvari o penisih, ki jih do zdaj nisi upala vprašati na glas

V osnovi so nas (ali pa smo se) naučili osnov o penisih – kako delujejo, kako nadeti kondom ipd., nihče pa nam recimo ni povedal, kakšen je občutek, ko ima moški erekcijo. Ali če lahko med seksom pride do hujših poškodb penisa. Preveri.

Če smo spolno aktivni, je edino pravilno, da vemo stvar ali dve o zadevah, ki jih počnemo. Preveri 9 stvari o penisih, ki so te kdaj morda zanimale, pa o njih nisi upala vprašati na glas.

Kaj so modra jajca?

Ko se moški kdaj vzburi, pa mu potem ne pride, lahko včasih čuti bolečino v modih – modra jajca oz. blue balls. Ob tem lahko moda dobijo tudi rahlo moder podton.

Kakšen je občutek erekcije?

Ko je moški spolno vzburjen, se žilice v njegovem penisu odprejo in razširijo ter napolnijo s krvjo. S tem penis otrdi in zgodi se erekcija. Če moški potem doživi orgazem, pride do ejakulacije oz. sprostitve semena. Večina moških erekcijo opiše kot prijeten občutek polnosti in občutljivosti.

penis, moško telo, telo, erekcija, seks
V nekaterih družbenih situacijah je erekcija lahko tudi neprijetna.

Kakšna je razlika med obrezanim in neobrezanim penisom?

Fantom, ki so obrezani, je bila odstranjena kožica, ki prekriva glavico penisa. Nekateri se za to odločijo iz verskih in kulturnih razlogov, pri nekaterih pa do tega pride zaradi zdravstvenih vzrokov. Pri nas je obrezanost manj razširjena, v Združenih državah Amerike pa je obrezanih med kar 40 in 60 odstotkov moških.

V praksi so obrezani penisi običajno boljše naravno lubricirani in zahtevajo več pozornosti pri sami higieni, saj se lahko pod slabo umito kožico kopičijo bakterije in zato pride do okužbe.

Ali je seks s kondomi res slabši?

Nekateri moški trdijo, da je seks s kondomom veliko slabši kot seks brez njega. Nekaterim je oboje približno isto, v nobenem primeru pa ni nobenega utemeljenega razloga, da bi tvegali nosečnost in/ali prenašanje spolno prenosljivih okužb.

penis, moško telo, telo, erekcija, seks
Kondomi poskrbijo za zdravje in zaščito vseh udeleženih v spolnem odnosu.

Ali se lahko penis zlomi?

Četudi v penisu ni kosti, se ta lahko zlomi. Do tega lahko pride zaradi nenadnega ali premočnega pregibanja erekcije, kar vodi v boleče podplutbe in otekline. Auč.

Si mu res všeč, če ob tebi ni doživel erekcije?

Ko so moški vzburjeni, pogosto dobijo erekcijo. To pa ne pomeni, da vsako pomanjkanje erekcije pomeni, da nekomu nisi všeč. Moško telo ni aparat, ki bi ga vključil s pritiskom na gumb – tudi fantje so kdaj utrujeni, preobremenjeni ali pa preprosto negotovi glede svojega telesa.

penis, moško telo, telo, erekcija, seks
Pomanjkanje erekcije lahko pripišemo mnogih vzrokom kot so utrujenost, negotovost in trema.

Kaj so mokre sanje?

Ko moški ejakulacijo doživi med spanjem, temu rečemo mokre sanje. Te so včasih posledica seksi sanj, orgazem v spanju pa lahko doživimo tudi ženske.

Kakšna je povprečna velikost penisa?

Penisi so različnih velikosti, prav tako pa se razlikujejo v tem, koliko od upadlega stanja zrastejo v času erekcije. Povprečno dolg penis odraslega moškega v mehkem stanju meri nekaj več kot 9 centimetrov, trd penis pa okoli 13,2 centimetra.

penis, moško telo, telo, erekcija, seks
Penisi pridejo v vseh oblikah in velikostih.

Zakaj so moški obsedeni z velikostjo njihovega penisa?

(Nenormalno) veliki penisi so nekaj, kar se pogosto videva v pornografiji, poleg tega pa kroži tudi mit, da je za zadovoljitev ženske potreben velik penis. To pa je seveda samo mit, saj je poleg vaginalne penetracije pri doseganju ženskega orgazma običajno potrebno narediti še marsikaj več.

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button