Življenjski slog

Seks dejstva, ki jih verjetno še nisi poznal – do zdaj!

Seks že dolgo ni več tabu tema in o njem zagotovo veš že marsikaj. Včasih pa lahko naletiš tudi na kakšno dejstvo, ki ga še nisi poznal.

Seks je dandanes že popolnoma običajna tema vsakodnevnega pogovora, prav tako pa se o njem lahko pogovarjamo popolnoma odprto in brez sramu. Vseeno pa se tu pa tam lahko še najde dejstvo, ki ga ne poznamo. No, tukaj jih je kar deset.

Pogovor o seksu že zdavnaj ni več tabu, še zmeraj pa lahko odkrijemo kakšno zanimivo dejstvo.

Ženske in erekcija

Ja, tudi ženske dobijo erekcijo. Ker je klitoris narejen iz enakega erekcijskega tkiva kot penis, se ta prav tako s pomočjo krvi razširi in poveča, ko je vzburjen. Kako lahko to zaznaš? Ko je ženska vzburjena, lahko preprosto potipaš klitoris in začutiš, da je večji.

Ko smo že pri klitorisu …

Klitoris je pravzaprav večji, kot bi si morda mislil. Poleg predela, ki je viden zunaj, se ta razteza še pod kožo in se prav tako poveča, ko je vzburjen. Ko je ženska vzburjena, se vaginalni kanal podaljša in maternico potegne globlje v telo.

Čeprav se zdi neverjetno, je klitoris tako obsežen organ, da tudi ženske lahko doživijo erekcijo ob vzburjenju.

Seks v pogovoru, a ne v postelji

Čeprav smo bolj odprti do pogovora o seksu, to še ne pomeni, da seksamo več. Američani v zvezah naj bi v obdobju enega leta med leti 2010 in 2014 seksali 16-krat manj, kot pa v letih med 2000 in 2004.

Sta orgazem in ejakulacija ločena?

Da! Orgazem in ejakulacija sta pri moških dva ločena pojava. Čeprav gresta pojmovno skupaj, se v resnici najprej sproži orgazem, nato sledi ejakulacija, medtem pa orgazem že pojenja.

Čeprav se pri moških zdi, da orgazem in ejakulacija potekata vzporedno, se orgazem pravzaprav zgodi nekaj sekund pred ejakulacijo.

75 odstotkov

To je številka, ki nakazuje odstotek žensk, ki ne dosežejo orgazma skozi vaginalni seks, kar pa je popolnoma normalno. Tri četrtine žensk za orgazem potrebuje še stimulacijo klitorisa, ki pa lahko poteka s pomočjo roke, igračke ali posebnega položaja.

1 od 6 žensk

Še ena statistika o ženskih orgazmih: ena od šestih žensk še nikoli ni doživela orgazma, kar skupaj znaša nekje 15 odstotkov vprašanih. S tem seveda ni nič narobe. Pomembno je, da se med seksom osredotočimo na užitek in ne na konstantni pritisk, da dosežemo orgazem.

Igračke lahko velikokrat pripomorejo, da ženske dosežejo orgazem, ko tega ne uspejo s klasično penetracijo.

Princesa Leia le ni na prvem mestu

Izkazalo se je, da princesa Leia v svojem zlatem bikiniju iz sage Vojna zvezd vseeno ni številka ena med spolnimi fantazijami. Med Američani naj bi to trenutno bil skupinski seks ali seks z več partnerji, ki pa mu sledita BDSM in tabu ali prepovedan seks.

Penis in nožnica nista kralj in kraljica?

Penis in nožnica naj bi predstavljala zgolj deset odstotkov erogenih con. Ker je celotno telo sposobno vzburjenja, se je tako bolje osredotočiti na več točk hkrati, kot pa zgolj in izključno samo na kraljeva dragulja.

Princesa Leia v zlatem bikiniju je dolgo let veljala za glavno seksualno fantazijo. Videti pa je, da se je to z generacijami spremenilo.

Upaj in moli

“Pullout” metoda in molitev za tem mogoče nista najboljši način za preprečevanje nosečnosti. Metoda zahteva namreč popolno kontrolo s strani moškega. Če so se ejakulacijski krči že pričeli, penis pa je še vedno v nožnici, lahko že nekaj semenčic povzroči nosečnost.

Potem pa šok, o moj bog

Ja, tudi penis se lahko zlomi. Sicer se to zgodi zelo redko, se pa vseeno lahko zgodi. Največje tveganje je takrat, ko par menja položaj, penis pa je še vedno v nožnici.

Pullout in moli ni vedno najboljša metoda zaščite pred nosečnostjo. Še vedno se je bolje držati kondomov ali drugih oblik kontracepcije.

DOSTOP.si / MB
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button