Življenjski slog

Nalezljive bolezni: Kako lahko ostaneš zdrav, ko vsi okoli tebe bolehajo?

Obstaja nekaj ukrepov, ki jih lahko storiš, ko so vsi blizu tebe bolni. V prvi vrsti se seveda poskušaj izogibati stika z bolnimi ljudi. Ob sebi imej razkužilo za roke in pojdi počivat takoj, ko se začneš počutiti malo slabše, da se bolezen ne poslabša.

Kot študent si verjetno pogosto na lokacijah, kjer si obkrožen z veliko ljudmi: na faksu, v restavracijah, v študentskem domu, kavarnah, klubih, knjižnicah … Zato je zelo pogosto, da se med študenti bolezni izjemno hitro širijo. Najprej zboli en študent, že čez nekaj dni pa so bolni vsi okrog njega. Zbrali smo tri korake, s katerimi se lahko izogneš nalezljivim boleznim.

Preventiva je najboljše zdravilo

Največji problem se najverjetneje skriva v študentskem domu, saj ne glede na to, kako bolni so tvoji cimri, pred njimi ne moreš zbežati. Vseeno jim ne hodi preblizu in uporabljaj razkužilo, če si z njimi v stiku. Na faksu si po predavanju vedno umij roke, saj ne veš, kdo vse je že danes sedel pri tej mizi. Prav tako si v sezoni prehladov in drugih bolezni s sošolci in prijatelji ne delite zadev kot so plastenke za vodo, pribor in oblačila.

ostani zdrav, razkužilo, higiena, bacili, virusi, prenašanje virusov, kako ostati zdrav, prehlad, pogoste bolezni, vročina, študentski dom, faks, študent, preventiva, zdravilo, sezona prehladov, sezona bolezni, bolezni na faksu, prenašanje bolezni na faksu, zdrav, zdrav način življenja, zdravo življenje, imunski sistem, razkuževanje rok, uničevanje virusov, čaj, zdravnik
Pogosto umivanje in razkuževanje rok uniči veliko bacilov, ki prenašajo nalezljive bolezni.

Prav tako dobro poskrbi za zdravje svojega telesa in za svoj imunski sistem, da bo manj verjetno, da te bo kdorkoli okužil. To enostavno pomeni, da prakticiraj zdrav način življenja. Vsak dan poskusi dobiti od 7 do 9 ur kvalitetnega spanca, prehranjuj se zdravo in redno telovadi. Zdrav življenjski stil pa ne vključuje le fizičnega zdravja, ampak tudi mentalno. Poskrbi torej za dobrobit svojih možganov in se na faksu ne naprezaj preveč, ampak si vzemi dovolj časa zase. Za študente je morda normalno, da ne spijo dovolj, jedo hitro hrano in zaradi učenja prebedijo noč, ampak te navade med sezono bolezni umiri, saj boš drugače hitro zbolel.

Pravila dobre higiene

Mednje najprej spadajo običajna pravila, ki naj bi se jih držal vedno, kot je recimo redno umivanje rok in držanje roke pred seboj med kašljanjem. Redno si tudi peri oblačila in posteljnino, saj se bodo drugače virusi dlje zadrževali pri tebi. Če se redno zadržuješ v prostorih z veliko ljudi, pa imej ob sebi razkužilo in si večkrat razkuži roke. V takšnih prostorih je namreč ogromno bacilov, nalezljive bolezni pa se zato zelo hitro razširijo.

ostani zdrav, razkužilo, higiena, bacili, virusi, prenašanje virusov, kako ostati zdrav, prehlad, pogoste bolezni, vročina, študentski dom, faks, študent, preventiva, zdravilo, sezona prehladov, sezona bolezni, bolezni na faksu, prenašanje bolezni na faksu, zdrav, zdrav način življenja, zdravo življenje, imunski sistem, razkuževanje rok, uničevanje virusov, čaj, zdravnik
Če se počutiš slabše kot ponavadi, si vzemi prost dan v postelji, da preprečiš nadaljevanje bolezni.

Hitro odreagiraj na kakršnekoli simptome

Čutiš, da te boli grlo? Hitro odreagiraj, saj boš morda v nasprotnem primeru že jutri obležal z vročino. Namesto kave naroči čaj, pojej kakšno juho in se izogibaj gaziranih pijač. Če nimaš na faksu nič preveč pomembnega, dan raje preživi v postelji. Bolje, kot pa da zaradi bolezni preležiš cel teden. Če se že počutiš zelo slabo, pa nikakor ne hodi več na faks, da ne okužiš še drugih. Preloži tudi druge obveznosti, da si ne boš bolezni podaljševal, ker boš hodil naokrog. Ne boj se pa obiskati zdravnika, saj morda potrebuješ kak antibiotik, ki ti bo pomagal hitreje okrevati.

 

DOSTOP.si / MK
Unsplash 

Sorodni članki

Back to top button