ZdravjeŽivljenjski slog

Miti o sončnih opeklinah: resnica ali laž?

Verjeti v enega izmed teh mitov te lahko hitro pripelje do kožnega raka, gub in starostnih peg. Zavaruj se tako, da spoznaš resnične informacije.

Verjetno že poznaš tisto značilno bolečino in rdečico po sončenju. Poleg neprijetnosti lahko sončne opekline zelo škodijo tvoji koži. Preveč sonca lahko vodi do gub, starostnih peg in celo do kožnega raka. Toda niso problematični le sončni dnevi na plaži. Prepreči to škodo tako, da končno spoznaš, ali so miti o sončnih opeklinah resnični ali ne.

80 odstotkov škode zaradi sonca nastane pred 18. letom

Res je, da so otroške opekline problematične. Ena sama huda opeklina v mladosti lahko podvoji tvoje možnosti za razvoj melanoma. Vendar bo tvoje stanje veliko slabše, če boš kot odrasel še naprej imel slabe sončne navade. Manj kot 25 odstotkov škode zaradi sonca se zgodi pred 18. letom, dodatnih 10 odstotkov pa se nabere vsakih 10 let kasneje. Nikoli ni prepozno, da se zaščitiš. Zato uporabljaj zaščitni faktor (SPF) vsak dan, omeji izpostavljenost soncu in uporabljaj antioksidante.

Ne moreš se opeči, če si v senci

Dejansko se lahko, saj UV-sevanje odbito od bližnjih površin povzroča opekline. Morska pena odbija 25 odstotkov UV-sevanja, pesek 15 odstotkov, trava, zemlja in voda pa majhno količino (manj kot 10 odstotkov). Toda to ni problem zgolj poleti. Svež sneg skoraj podvoji tvojo UV-izpostavljenost in lahko poškoduje tudi tvoje oči.

sonce, poletje, nebo
Opečeš se lahko kadarkoli. Zato se zaščiti z zaščitno kremo, zaščitnimi oblačili in bodi v senci.

Sončiš se lahko, dokler se ne opečeš

Narobe! Ta zmota verjetno izhaja iz prepričanja, da je porjavela koža zdrava. V resnici pa je bronasta koža posledica poškodbe DNK in povečuje tveganje za vse vrste kožnega raka. Porjavelost je namreč posledica poškodbe kože zaradi UV-sevanja.

Ne moreš dobiti opeklin, če je oblačno

Ne le da lahko dobiš opekline, lahko so še hujše. Ljudje pogosto niso pozorni na uporabo kreme za sončenje, ko ne vidijo močnega sonca. Osemdeset odstotkov sončnih žarkov lahko prodre skozi rahlo oblačnost. Delno oblačni dnevi pa lahko povečajo UV-sevanje za kar 25 odstotkov.

Temnejša polt ne potrebuje zaščite pred soncem

Preprosto: če imaš kožo, se lahko opečeš in dobiš kožnega raka. Afričani imajo najvišjo stopnjo smrtnosti zaradi melanoma, čeprav so najmanj diagnosticirani z njim. Temnejša koža vsebuje več melanina, ki nudi nekaj zaščite, vendar to ne pomeni, da sončna škoda ne nastaja. Zato uporabljaj SPF 30 ali fizično bariero kot sta cinkov ali titanov oksid.

Solarij je varnejši od sonca

Solariji so lahko odgovorni za več kot 400.000 primerov kožnega raka vsako leto. Ena sama seja lahko poveča tveganje za melanom za 20 odstotkov. Solariji so v nekaterih državah prepovedani za mlajše od 18 let.

sonce, poletje, plaža
Porjavelost te ne zaščiti pred soncem. Osnovna porjavelost je enaka SPF 3 ali manj, kar pomeni, da ti omogoči le nekaj minut dodatne zaščite.

Višji SPF ne zagotavlja večje zaščite

Višji SPF dejansko zagotavlja boljšo zaščito pred sončnimi opeklinami, vendar ne za daljši čas. Ponovno nanesi kremo vsaki dve uri ali po plavanju. Ni resnično vodoodpornih ali znoju odpornih krem.

Oblačila te zaščitijo pred soncem

Običajna oblačila nudijo zgolj SPF 4 do 8, odvisno od barve in tesnosti tkanine. Oblačila z UPF (ultraviolet protection factor) nudijo večjo zaščito.

Bodi torej pozoren in ne verjemi vsem mitom, ki krožijo. Če pa se opečeš, lahko učinke omiliš z nesteroidnimi protivnetnimi zdravili, hladnimi obkladki in aloe vero. Če se pojavita vročina in mrzlica pa obišči strokovnjaka.

DOSTOP.si / RK
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button