Prehrana

Mala kuhna: Ribji burger z melancanom

Doma pripravljen burger je lahko veliko več kot pa le hitra hrana.

Kadar združiš toplo poletno vreme, dobro družbo in pijačo, sta oglje in žar skoraj obvezna oprema. Pogosto pa se zgodi, da se kaj hitro naveličamo raznih čevapčičev in ostalih “tipičnih” jedi za na žar. Poletna druženja, pa ne rabijo biti vedno po istem “receptu”, saj lahko z malo navdiha postanemo hitro zelo ustvarjalni in svojim bližnjim pripravimo veliko več kot pa zgolj stare dobre čevapčiče. No, tako razmišlja Mala kuhna, ki želi tudi tokrat predstaviti nekaj novega.

Ena izmed takih jedi so zagotovo burgerji. Kadar se odločiš pripravljati burgerje doma, lahko stopiš izven tradicionalnih okvirjev in svoje bližnje presenetiš z prav posebnim burgerjem, ki ga težko najdeš kje drugje. Burgerje lahko pripraviš na nešteto različnih načinov, kar pa zna biti eden izmed razlogov, da jih tako radi pripravljamo tudi v Mali kuhni.

Tokrat smo pri pripravi burgerjev govedino nadomestili z malenkost neobičajno sestavino ter te pripravili iz trske. Trska je riba nežnega okusa, sočnega in belega mesa. V ribarnici jo lahko največkrat najdemo v obliki fileja, ki ima izjemno malo število koščic, zato je več kot primerna za pripravo ribjih polpetov.

Zavihajmo rokave in popacajmo roke

Sestavine

 • file trske
 • melancan (en večji ali dva manjša)
 • česen
 • svež peteršilj
 • sol
 • jajce
 • mešanica začimb
 • kruhove drobtine
 • rdeča čebula
 • sladkor
 • 1 dl kisa
 • limonin sok
 • sipino črnilo

Recept

Za pripravo ribjega burgerja “po naše”, rahlo napikaj dva manjša ali en večji melancan. Tega položi v pečico na 180 stopinj, dokler ta ne postane popolnoma mehek, skorjica pa dobro pečena. Ko je pripravljen, ga vzemi iz pečice in pusti, da se ohladi.

Mala kuhna, ribji burger
Masa za ribje polpete.

Med pečenjem melancana nareži file trske na zelo drobno. Temu dodaj nekaj česna, svežega peteršilja, sol, razžvrkljano jajce, mešanico začimb ter nekaj ščepcev drobtin. Dobro premešaj ter po potrebi dodaj več drobtin ali katere koli druge začimbe. Pri dodajanju drobtin bodi previden, saj masa ne sme biti presuha. Ostati mora nekoliko pacasta, da bodo polpeti po pečenju ostali sočni. Ko to dobro premešaš, jo z navlaženimi rokami oblikuj v poljubno velike polpete. Te lahko pustiš stati v hladilniku med tem, ko dokončaš ostale priloge.

Mala kuhna, ribji burger
Oblikovan ribji polpet.

Rdečo čebulo na tanko nareži na trakce. Te položi v kozarec za vlaganje. Dodaj žličko sladkorja in soli ter 1 dl kisa. Vse skupaj prelij z vrelo vodo, kozarec zapri ter dobro premešaj. Preden postrežeš, pusti, da se ta popolnoma ohladi.

Med tem, ko se čebula kisa in ohlaja, lahko olupljen melancan položiš v posodo, kjer mu boš dodal nekaj nasekljanega česna, soli, limoninega soka ter sipinega črnila. Vse sestavine s paličnim mešalnikom dobro premešaj, da dobiš gladko strukturo. Okus po potrebi prilagodi z več limoninega soka, soli ali česna.

Sipino črnilo jedi doda resnično poseben izgled, kot tudi nekaj nežnega slanega ribjega okusa, ki se več kot poda k jajčevcu.

Ko imaš vse priloge pripravljene lahko pripraviš ribje polpete. Mi priporočamo na vročem žaru ali pa v ponvi z nekaj masla ali olivnega olja. Pri tem bodi pozoren, da jih pečeš le toliko, da dobiš iz obeh strani zlato rjavo skorjico in kakšno minuto dlje. Polpetov ne želiš prepeči, saj želiš, da bodo ti ostali sočni in okusni! Burgerje lahko serviraš.

Sipino črnilo jedi doda resnično poseben izgled.

Andrej Vindiš, Mala kuhna, daje bonus nasvet

Če želiš, da bodo burgerji zares odlični, pa jim dodaj nekaj rezin svežega avokada. Ta bo jedi dodal povsem novo dimenzijo okusov.

 

Sipino črnilo je sestavina, ki jo je ekipa Mala kuna že uporabila pri enem izmed prejšnjih receptov. Se spomnite črnih tagliatell?

 

 Andrej VINDIŠ / Mala kuhna
 mala_kuhna
ikona snemalec Little Kitchen

Uredništvo DOSTOP.si

Uredništvo portala DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button