Prehrana

Živila, ki jih pogosto shranjujemo na napačnem mestu

Ali veš, da kruha, paradižnika in olivnega olja ne smeš hraniti v hladilniku? Kaj pa, da se rok trajanja oreščkov v hladilniku poveča za 9 mesecev? Če boš moko hranil na napačen način, pa lahko pride do slabih posledic.

Obstaja nekaj živil, ki jih ljudje pogosto shranjujemo na napačen način. Največkrat to počnemo zato, ker si mislimo, da lahko skoraj vse shranimo v hladilnik in živilom tako podaljšamo uporabnost. Ampak velikokrat to povzroči, da se živilo še prej pokvari. Predstavili bomo 12 živil, ki jih najverjetneje hraniš na napačnem mestu.

Živila, ki jih moraš shranjevati v omari, da so skrite pred svetlobo

Kruh se mora shranjevati v posebni škatli za kruh, ne v vrečkah, saj se tako hitreje pojavi plesen. Še posebej v plastičnih vrečkah, kjer ni zraka, nabere pa se vlaga, kar povzroči plesen. Če ga hranimo v hladilniku, pa zaradi nizkih temperatur postane prej trd.

Med in olivno olje naj bosta v hladnem in temnem prostoru. Ne dajaj ju na nižje temperature, med bo morda kristaliziral, v olivnem olju pa se bodo pojavili beli delčki oz. kondenzirana voda. Za oboje tako v hladilniku ni hujših posledic, bolje pa vseeno je, da sta na sobni temperaturi.

Česen in čebula naj bosta prav tako nekje v suhem in temnem prostoru. V hladilniku se bo zaradi vlage oboje prej pokvarilo.

hladilnik, kruh, plesen, vlaga, jajca, v hladilniku, shranjevati, živila
Ali hraniš olivno olje v hladilniku, da bi dlje ostalo?

Živila, ki jih lahko imamo na kuhinjski policah

Pomaranče in druge citruse lahko pustiš kar na polici ali mizi, saj se ne pokvarijo hitro, na nižjih temperaturah pa postanejo manj okusni in izgubijo nekaj zdravih lastnosti. Enako velja za paradižnik, ki ga nikakor ne daj na hladno, saj zaradi nizkih temperatur izgubi sočnost.

Za avokado zna biti shranjevanje malo težje, saj moramo spremljati njegov proces. Dokler ni zrel, naj ostane na polici. Ko vidiš, da je zrel, ampak ga še nimaš namena pojesti, pa ga daj v hladilnik, da se ne pokvari.

Kumarice so sicer lahko v hladilniku, ampak samo za nekaj dni, saj se drugače spet pokvarijo. Najbolje je, da jih pustiš kar na kuhinjski polici.

hladilnik, kruh, plesen, vlaga, jajca, v hladilniku, shranjevati, živila
Moko je najbolje hraniti v takšni posodi, ki se da dobro zapreti.

In končno, kaj potem sploh lahko daš na hladno?

Med živila, ki znajo biti kompleksna za shranjevanje, spadajo jajca, saj še vedno ne vemo točno, če naj bodo na sobni ali nižji temperaturi. Dokler jih pustiš v originalni embalaži in jih nimaš na vratih hladilnika bi moralo biti vse okej. Na vratih se namreč za jajca temperatura prevečkrat spreminja, zaradi česar se znajo prej pokvariti.

Moke pravzaprav ni tako enostavno shranjevati, kot si mislimo. Vlaga in visoke temperature so za moko katastrofalne, saj se lahko v takih pogojih v njej celo pojavijo žuželke. Zato je nujno, da jo hranimo v dobro zaprti embalaži, v hladilniku ali na polici.

Če oreščkov ne nameravaš pojesti v dveh tednih, jih daj na nižje temperature. To je namreč najdaljše obdobje, ki jo na višjih temperaturah zdržijo mandlji in orehi. V hladilniku jih zaščitiš pred svetlobo, vlago in višjimi temperaturami. Tako ostanejo dobri celih 9 mesecev.

 

 DOSTOP.si / MK 
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button