PrehranaPriložnosti

Deep Dive Posavje vabi, da spoznaš trajnost, prehranski sistem in turizem

EIT Food hub Slovenija vabi na terenski študijski forum Deep Dive Posavje, kjer boš lahko treniral in krepil svoje kompetence in znanje, poleg pa užival v lepotah narave in kulinarike.

Terenski študijski forum Deep Dive Posavje, ki bo potekal 27. in 28. septembra 2023, je dvodnevni strokovni interaktivni dogodek z aktivno udeležbo mladih, agroživilskih podjetij, lokalne skupnosti in javne uprave, interesnih združenj, medijev in ostalih relevantnih deležnikov. Na letošnjem terenskem študijskem forumu, ki poteka že tretje leto v različnih slovenskih regijah, se bodo ukvarjali z izzivi trajnosti prehranskega sistema v povezavi z gastronomijo in turizmom.

Dogodek organizira EIT Food Hub Slovenija, tokrat v sodelovanju z Občino Krško ter tamkajšnjim Centrom za podjetništvo in turizem Krško s Podjetniškim inkubatorjem Krško.

V programu bodo sodelovala številna ugledna podjetja, kmetije in posamezniki.

Trajnost, prehranski sistem in turizem

Letošnji terenski študijski forum EIT Food hub Slovenija nosi krovni naslov »Trajnost, prehranski sistem in turizem v Posavski regiji«, znotraj katere bodo izpostavili naslednje aktualne teme:

 • Sodobne kmetijske tehnologije: iskanje sinergij s trajnostnim turizmom
 • Lokalne oskrbne verige s hrano: oblikovanje edinstvene turistične ponudbe
 • Kulturna dediščina in tradicija: temelj sodobnega kmetijstva in gastronomije
 • Znamčenje v gastronomiji: prepletanje hrane, trajnosti in edinstvenih doživetij

Preplet trajnostnega kmetijstva, lokalnih prehranskih sistemov, kulturne dediščine in gastronomske blagovne znamke lahko ustvari celovit pristop k trajnostnemu turizmu. Z vključevanjem teh elementov lahko destinacije ponudijo zanimiva, izobraževalna in nepozabna doživetja, ki spodbujajo blaginjo okolja in lokalnih skupnosti, hkrati pa turistom omogočajo globlje razumevanje hrane, ki jo uživajo, in krajev, ki jih obiščejo.

Na tej spletni strani si lahko ogledaš program in podrobnejši opis izpostavljenih tem. Nanje bodo študentje analizirali podane študije primerov, oblikovali refleksije in predloge ter pripravili predstavitve, ki jih bodo predstavili naslednji dan.

Zakaj se udeležiti dogodka?

 • Pridobil boš izkušnje pri reševanju realnih kompleksnih izzivov.
 • Pridobil boš veščine v javnem nastopanju.
 • Sodeluj pri iskanju rešitev za boljši jutri.
 • Izkoristi priložnost za brezplačen ogled in spoznavanje uspešnih agroživilskih podjetij in startupov.
 • Dobil obš možnost za mreženje s somišljeniki, študenti in strokovnjaki, ki jih zanimajo aktualni problemi v agroživilskem sektorju.
 • Pridobiš lahko nova znanja in se pri tem tudi zabavaš.

Kako lahko sodeluješ?

Na Deep Dive Posavje 2023 lahko sodeluješ kot aktivni udeleženec na dvodnevnem terenskem študijskem forumu ali kot udeleženec – slušatelj posameznih sklopov.

Kdo se lahko prijavi:

Prijavijo se lahko vsi, ki imajo radi izzive. Predhodne izkušnje in znanje nista potrebna. Pridružiš se lahko na dva načina in sicer kot:

 1. aktivni udeleženec na dvodnevnem terenskem študijskem forumu

Terenski forum se začne 27. septembra z ogledom štirih partnerskih živilskih podjetij (Mestna občina Krško, Evrosad, Grad Rajhenburg – Peninoteka, Gostilna in hotel Kunst) z namenom, da se študenti seznanijo z aktualno problematiko in izzivi, s katerimi se posamezna podjetja srečujejo. Po ogledu sledi delo v skupinah, kjer bodo študentje z različnim predznanjem iskali potencialne rešitve in izboljšave. Rezultate skupinskega dela boste predstavili 28. septembra, na Javnem forumu z naslovom »Trajnost, prehranski sistem in turizem v Posavju«.

Število mest je omejeno, zato ne čakaj s prijavo!

2. udeleženec posameznih zanimivih dogodkov:
 • 27. september 2022  Spoznaj posavske agro-food startupe” (Klet Krško)

Predstavili se bodo: g. Žiga Vraničar, direktor, Narayan, g. Jure Grubar, direktor, Klet Krško, g. Aleš Kunej, direktor, Čokoladnica Kunej, Reset pivovarna. Gost večera, g. Stane Rožman, upokojeni nekdanji predsednik uprave NEK pa bo goste nagovoril z uvodnim predavanjem z naslovom »Planet Zemlja v tretjem tisočletju«.

 • 28. september 2023  Javni forum EIT Food Hub Slovenija “ Trajnost, prehranski sistem in turizem v Posavju« (Hotel in restavracija Tri Lučke)

Javni forum je zaključni dogodek študijskega foruma, ki je razdeljen na dva dela. Na začetku bodo študentje predstavili svoje refleksije na zastavljene izzive, temu sledi okrogla miza z zanimivimi gosti. Na njej bodo sodelovali g. Franjo Debelak, predsednik Sveta regij regije Posavje in župan Občine Bistrica ob Sotli, prof. dr. Marina Pintar, dekanja, Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani, prof. dr. Marjetka Rangus, dekanja, Fakulteta za turizem Univerze v Mariboru, g. Boštjan Kozole, direktor, Evrosad ter g. Jakob Bogovič, Kmetija Bogovič.

Udeležba na vseh dogodkih je brezplačna, prijaviš pa se tukaj. Za več informacij se lahko obrneš na

BF UL
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button