Prehrana

Brezmesna dieta: manjše tveganje srčno-žilnih bolezni

Brezmesna prehrana zmanjšuje tveganje za srčne bolezni, a povečuje tveganje za možgansko kap, je pokazala obsežna raziskava, objavljena v strokovni reviji British Medical Journal.

Študija, objavljena v British Medical Journal, je potekala kar 18 let, v njej pa je sodelovalo 48.000 ljudi. Polovica sodelujočih, ki so se v raziskavo vključili med letoma 1993 in 2001, je uživala meso. Malo več kot 16.000 je bilo vegetarijancev ali veganov. Okoli 7500 pa jih je navedlo, da ne jedo mesa, jedo pa ribe.

Jesti moramo raznoliko hrano in ne smemo pozabiti na nobeno večjo prehransko skupino.

O načinu prehranjevanja so jih povprašali, na začetku sodelovanja v raziskavi in znova leta 2010. Pri tem so upoštevali še njihovo zdravstveno stanje, kajenje in telesno aktivnost.

Manj srčno-žilnih bolezni, a večja možnost za možgansko kap

Izkazalo se je, da je pri veganih in vegetarijancih za 1 % manj srčno-žilnih bolezni kot pri tistih, ki so uživali meso, obenem pa za 0,3 % več primerov možganske kapi.

Glede na izsledke raziskave je pri veganih in vegetarijancih za 22 % manjše tveganje srčno-žilnih bolezni kot pri mesojedcih, pri tistih, ki jedo ribe, pa za 13 % manjše.

Po drugi strani je pri tistih z brezmesno prehrano za 20 % večje tveganje možganske kapi kot pri mesojedcih. Strokovnjaki domnevajo, da je to povezano z nižjo ravnjo vitamina B12 pri tistih z brezmesno preiskavo, a opozarjajo, da bodo potrebne dodatne preiskave.

Brezmesna dieta povečuje tveganje za možgansko kap.

Raziskava sporoča, da moramo jesti raznoliko hrano. Ljudje, ki jejo meso, namreč velikokrat jedo zelo pusto in enolično prehrano, saj uživajo zelo malo zelenjave, ki je izjemnega pomena za naše zdravje.

 

 STA
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button