Prehrana

Tuševa zvezdica in kulinarični užitki

V Mariboru tekmovali dijaki in študenti srednjih in višjih gostinskih šol

Na Višji strokovni šoli za gostinstvo in turizem v Mariboru je potekalo drugo predtekmovanje Tuševa zvezdica, kjer mlade srednjih in višjih gostinskih šol predstavlja bodočim delodajalcem in kolegom iz stroke ter jih spodbuja pri vstopu v poklicni svet.

V tekmovanju za naziv Tuševa zvezdica sodelujejo mladi, ki se izobražujejo na Srednjih ter Višjih gostinskih in turističnih šolah. Tekmovanje poteka med dijaki in študenti tovrstnih šol iz vse Slovenije, ki s svojimi ekipami v sestavi kuharja, pomočnika kuharja, natakarja in turističnega vodnika med seboj tekmujejo v pripravi regijske jedi in pripadajoče zgodbe, ki je povezana z nastankom jedi, lokalnimi značilnostmi, zgodovino in kulturno dediščino. Na drugem predtekmovanju v Mariboru so sodelovale ekipe Srednje gostinske in turistične šole Izola, Srednje šole za gostinstvo in turizem Radovljica, Srednje šole za gostinstvo in turizem Radenci ter Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Maribor.

Ekipe dijakov in študentov se bodo pomerile v treh predtekmovanjih. V vsakem tekmovanju se v finale uvrstijo po dve ekipi, in po dve najboljši ekipi med vsemi poraženci predtekmovanj. Finalno tekmovanje bo potekalo med osmimi ekipami, ki se bodo predstavile z lokalno kulinarično zgodbo: kuhar in pomočnik kuharja bosta jedi pripravila, natakar bo jed postregel, turistični vodnik pa bo jed predstavil z lokalno zgodbo. V finalu, ki bo potekalo v mesecu aprilu, bo ob koncu Tuševa zvezdica postala ena od dveh najboljših ekip, ki se bosta pomerili v pripravi in predstavitvi regijsko obarvane restavracijske sladice.

Strokovni ekipi, ki ocenjuje nadobudne dijake in študente so se pridružili tudi znani slovenski kulinarični mojstri, ki so pokazali veliko zanimanja za mlade kulinarične talente. Strokovna ocenjevalna ekipa pod vodstvom Tomaža Vozlja, predsednika Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije, pa je tudi letos prepričana, da bodo inovativne jedi z lokalnim pridihom slovenskih kulinaričnih zgodb ponovno v slast in občudovanje vsem udeležencem in gostom tekmovanja.

Ocenjevalna komisija 2. predtekmovanja

Kuharji
Mario Kolenda vodja kuhinje hotela Mond
Sebastjan Plavčak vodja kuhinje restavracije 7
Robert Žibrat vodja kuhinje hotela Primus
Saviša Amidžić VEB Kulinarika
Tomaž Vozelj Predsednik Društva kuharjev in slaščičarjev
Slovenije
Strežba
Predrag Canjko F&B HIT hotel Špik
Matjaž Kovačič vodja strežbe Unitur
Branko Slavinec F&B Sava turizem Zdravilišče Radenci

 

Zmagovalna krožnika 2. predtekmovanja

1. mesto: Krožnik Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Maribor: Kuhar škrat Bolfenk

Zmagovalna ekipa VSŠGT MB
Zmagovalna ekipa VSŠGT MB

V mrenki pečen hrbet divjega prašiča s temno omako podzemne zelenjave, ocvrt olbič, pire gomolja zelene, pečen korenček, okisan koren peteršilja, olje peteršilja
Ekipo študentov sestavljajo: Anja Zadravec, Lovro Vetrih, Miha Demšar, Tijan Wenzel
Mentorji: Mojca Polak, Tadej Ljubec, Katja Zadravec

2. mesto: Krožnik Srednje gostinske in turistične šole Radovljica: Cvetje v jeseni

Drugouvrščena ekipa 2. predtekmovanja Tuševa zvezdica
Drugouvrščena ekipa 2. predtekmovanja Tuševa zvezdica

Visoška pečenka, korenčkov pire z jabolki, ki predstavlja beneške cekine, omaka z refoškom in rdečo peso, hruške v rdeči pesi s cimetom in medom, babz korenje z vršičkovim sirupom, drobnjakovo olje in čipka rdeče pese, loška smojka, ki je tradicionalna v Škofja Loki in bližnji okolici in je kot take ne najdemo nikjer drugje, gre pa za ocvrto repo, proseno kašo z jurčki in mlečno peno z repo.
Ekipo dijakov sestavljajo: David Benedik, Luka Tratnik, Patricija Stefanov, Petra Mohorič
Mentorji: Andreja Lavrič, Simon Malc, Gabrijela Jošt

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGTUŠ
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780TUŠ

Sorodni članki

Back to top button